Медия без
политическа реклама

Сглобка, демонтаж и Шенген влизат в битката за дума на 2023 г.

08 Яну. 2024
Илияна Димитрова
Демонтажът на паметника на съветската армия явно е вдъхновил предложения за дума на 2023 г. Номинация има и за "флекс".

От днес до петък тече гласуването в кампанията "Думи на годината" за ключовите за България думи и изрази на 2023-та, организирана от "Как се пише". Гласуването е във Фейсбук страницата на сайта за правопис, създаден и поддържан от Павлина Върбанова.

"Дори и вашата дума или израз вече да ги има, напишете ги отново в свой коментар. Отчитат се написаните думи, а не харесванията", призовават организаторите.

Ще бъде проведено открито и широкомащабно допитване в 3 етапа. Първият е до този петък. В него всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината. След това от 30-те най-популярни предложения петчленно жури ще отсее 10, които ще бъдат включени в анкета. От 16 до 21 януари всеки ще може да гласува в анкетата с 10-те избрани думи в сайта "Как се пише?".

В журито са д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, журналистката и писател Веселина Седларска, учителката по български език и литература Доротея Николова, както и д-р Иван Ланджев - поет и есеист.

Сред предложенията вече се наредиха "сглобка", "евроатлантици", "изкуствен интелект", "дерогация", "Шенген", "времеубежище", "некоалиция", "демонтаж", "ротация"

Ключови думи:

дума на годината