Медия без
политическа реклама

Оксфорд обяви за дума на годината чудноватото rizz

Съкратен от харизма, неологизмът се използва широко онлайн от поколението Z

04 Дек. 2023
Том Холанд и Зендая.
ЕПА/БГНЕС
Том Холанд и Зендая.

Умеете ли да разговаряте или да флиртувате с потенциални партньори? Ако е така, може би вече имате rizz, дори и да не знаете, пише Би Би Си. Оксфордската дума на годината, интернет жаргон за романтична привлекателност или чар, се използва предимно от млади хора.

Тя е една от осемте думи в краткия списък, избрани така, че да отразяват настроението, етоса и вълненията на 2023 г. Списъкът беше стеснен чрез публично гласуване, след което оксфордските лексикографи взеха окончателното решение. Другите претенденти варираха от "Суифти" (феновете на Тейлър Суифт) до "бежов флаг" и "парасоциален".

Тази дума може да не ви говори нищо, ако не сте от поколението Z. Но тя се използва масово онлайн от младите, като хаштагът "rizz" в TikTok е гледан милиарди пъти.

Според Oxford University Press, което издава Оксфордския речник на английския език, тя се определя като обаяние, чар или привлекателност, както и като способност да се привлече романтичен или сексуален партньор. Смята се, че терминът е съкратена форма на "харизма".

Може да се използва и като глагол - "to rizz up" означава да привлечеш, съблазниш или разговаряш с някого.

Ютубърът Кай Сенат е широко известен като популяризатор на термина rizz, който използвал със своите приятели.

Употребата на думата продължи да се увеличава тази година, а през юни актьорът Том Холанд, звезда от филмите за Спайдърмен, беше попитан от Buzzfeed за тайната на неговия rizz. Холанд отговори: "Нямам никакъв rizz. Имам ограничен чар", преди да обясни, че е спечелил приятелката си Зендая с "дълго флиртуване".

Миналогодишната дума на Оксфорд беше "goblin mode" - друг жаргонен термин, описващ "безпардонно самодоволно, мързеливо, небрежно" поведение, получило широко разпространение през пандемията и локдауните.

Според речника Collins думата на 2023 е "изкуствен интелект" (AI), а според "Мериам-Уебстър" - "автентичен". Rizz се появи се сред номинациите и в класацията на "Мериам-Уебстър".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?