Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сертификатите за ваксинация ще важат 15 дни след първата доза

От утре се спира и плановият прием в болниците у нас

03 Ноем. 2021ОбновенаЕкип на Сега
Илияна Кирилова

Обратните завои в действията на здравно министерство около епидемията продължават. Със своя заповед здравният министър въвежда ново правило - сертификатите за незавършен курс на ваксинация да могат да се ползват най-рано 15 дни след самото поставяне на ваксината. Същото правило ще важи и за еднодозовите ваксини - сертификатът при тях ще става валиден 15 дни след ваксината. При сертификата за незавършен курс на ваксинация отново има и краен срок за валидност - 30 дни, което е свързано със сроковете за поставяне на втората доза. Сертификатът за завършен цикъл на ваксинация при двудозовите ваксини ще важи веднага след втората доза. 

Новото решение на МЗ отчита здравния интерес на ваксинираните - защитата от ваксината не е налице веднага и възможността за ползване на сертификатите без отсрочка на практика създаваше рискове за хората. Това изключение от медицинските указания за ваксините бе направено по чисто административни причини - министерството не искаше да принуждава хората да се насочват към еднодозовата "Янсен", за да изпълнят по-бързо условията за зелените сертификати. То обаче беше изключително спорно, тъй като допускаше незащитени хора в затворени обществени пространства.

Заповедта на Стойчо Кацаров влиза в сила от 4 ноември, като в нея не е изрично упоменато как се отнася тя към вече издадените в последните няколко дни сертификати, но логиката е да важи за всички такива документи. Въвеждането на изискване за зелен сертификат даде явен тласък на ваксинационната кампания в последните седмици. 

В заповедта на Стойчо Кацаров е изрично записан и минимален срок за влизане в сила на сертификатите за преболедуване -15 дни от датата на първия положителен резултат от PCR изследване. Същият срок важи и за удостоверенията за преболедуване, доказано чрез бърз антигенен тест. Срокът e съобразен със съществуващото изискване за 14-дневна карантина за заболелите, но така влиза в противоречие с европейското изискване, което е от 11-ия ден нататък. България досега също ползваше европейското правило да зачита теста от 11-ия ден. В същото време, всеки може да си изпечата сертификата за преболедуване още докато е в карантина, което създава условия за злоупотреби при формалния преглед на сертификатите на входа на обществените обекти.

Новата заповед потвърждава и второто изключение за сертификата за преболедуване - у нас той важи двойно по-дълго отколкото позволява ЕС. За вътрешни цели преболедувалите ще могат да ползват положителния си тест до 365 дни, а не до 180, както е в Европа. Само у нас важи и изключението преболедуване да се доказва с антигенен тест. В ЕС признават за тази цел само PCR.

 

КРАЙ НА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ

От утре, 4 ноември, временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в цялата страна, предвижда още заповедта. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. "По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19", казват от МОН.

От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест,  могат да изтеглят своя зелен сертификат от http://www. his.

 

Още по темата