Quantcast
Сачева допуска втора индексация на част от пенсиите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Сачева допуска втора индексация на част от пенсиите

Обсъждаме дали да не заменим добавките от 50 лв. с активни политики след октомври, обясни социалният министър
8 101
 Илияна Кирилова

Възможно е вместо добавки от 50 лв. към всички пенсии, правителството да пристъпи към индексация на част от пенсиите след октомври, обясни днес социалният министър Деница Сачева след заседанието на националния съвет за тристранно сътрудничество. Този дебат тепърва предстои в правителството, стана ясно от думите й. "Има вероятност да продължи тази добавка, но може да се предложат и активни политики с тези средства по отношение на индексация на част от пенсиите", каза Сачева.

Пенсионерите получават по 50 лв. към пенсиите си за август, септември и октомври. Ако се вземе решение за нова индексация на пенсиите, тя ще е без прецедент за управлението на Бойко Борисов. От 1 юли пенсиите бяха осъвременени с 6.7%, което е най-голямото увеличение откакто Борисов е на власт, ако не броим опита му през 2013 г. да компенсира наведнъж 3 години без увеличение.

Сачева направи коментара във връзка с предложението на правителството за увеличение на линията на бедност с 6 лв. за 2021 г. Предложената от социалното министерство сума е 369 лв. Министърът призна след дебатите в тристранката, че този показател се използва само при определянето на помощите за хората с увреждания, за които догодина ще са необходими само 21.5 млн. лв. повече (общата необходима сума не бе съобщена). Както "Сега" писа, това обрича хората с увреждания на почти замразена финансова подкрепа догодина. Сачева не пропусна да изтъкне, че за тази финансова подкрепа няма доходен критерий, което обаче не е нещо извънредно, а заложено по закон. Помощите за хора с увреждания над 18 г. догодина ще бъдат от 25.83 лв. до 210.33 лв. според степента на увреждания и вида на пенсията.

Тристранката обсъди и спорен законопроект на Обединени Патриоти за увеличаване на правомощията на Националния осигурителен институт по отношение на ТЕЛК експертизите. С допълненията към Кодекса за социално осигуряване Искрен Веселинов и компания предлагат медицинските комисии на НОИ, през които минават решенията за отпускане на инвалидни пенсии, да имат право да изпращат хората на допълнителни изследвания, а при отказ от тяхна страна дори да обжалват експертното решение на ТЕЛК пред административния съд. Мненията любопитно се разделиха. Министерството на здравеопазването, НОИ и синдикатите се обявиха против такава промяна. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" изтъкна, че подобни процедури може да забавят с няколко години отпускането на инвалидна пенсия, а и да обезсмислят експертното решение на ТЕЛК, което също си има срок. Социалното министерство обаче подкрепи законопроекта.

Още

Списъкът с творческите пенсии расте (но не старее)

01.03.2021

2036
Сачева стъкми подкрепата за кризата до 5 млрд. лв.

27.02.2021

1669
Пенсии вместо песни