Медия без
политическа реклама

Рекордните над 8400 албанци са получили картбланш за български паспорт

Те са на пето място сред чужденците, на които са признати български корени за последните 7 години

Удостоверението за български произход отваря вратата за лесно получаване на гражданство.
Илияна Кирилова
Удостоверението за български произход отваря вратата за лесно получаване на гражданство.

8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български произход от началото на 2015 г. до 7 юли т.г. Албанците са на пето място сред чужденците, на които са признати български корени. Пред тях са само Северна Македония, Украйна, Молдова и Сърбия. Това показват данните на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предоставени на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Удостоверението за български произход се ползва за получаване на българско гражданство по улеснена процедура. На този фон отказите са 650, като над 2/3 от тях - 465 са издадени през 2015 г. През другите години отказите са минимален процент, сочат данните на ДАБЧ. Рекордът на одобрените заявления е през 2016 г. - 2057. Тогава отказите са 73. 

Албанците, които са получили български паспорт за периода 2015 - 2020 г. са 2622, се вижда от отчетите на президентството, което издава указите за гражданство. Трябва да се има предвид обаче, че процедурата отнема време и вероятно част от получилите удостоверението си за български произход още не са го ползвали, за да вземат гражданство.

За сравнение македонците, чиито заявления за български произход са одобрени през този период от ДАБЧ, са 41 855. В челната петица освен Албания и Северна Македония са и Сърбия, Украйна и Молдова. Одобрените заявления от техни граждани са съответно 8688, 16 018 и 9098.

Сред хората, заявили български произход, има още от Аржентина, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Бразилия, Великобритания, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Русия, Турция, Узбекистан, Черна гора, Израел, Иран, Венецуела, Уругвай, Нова Зеландия, Косово и т.н. Повечето от тях се броят на пръсти. 

През 2014 г. проверка на Върховната административна прокуратура установи, че ДАБЧ раздава удостоверения за български произход в нарушение на закона. Така стотици хора с недоказан български произход, предимно от Македония, Албания и Косово, са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура. Прокуратурата беше сезирана два пъти и от Министерството на правосъдието по проблема. Първият път е в края на 2013 г. от тогавашния зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов. Проверени са случайно избрани 810 преписки в ДАБЧ за периода 2011-2013 г., по които е издадено удостоверение за български произход. В 717 от тях, което е 88.5%, твърдението на молителите, че имат български произход, не е подкрепено с документи. В преписките има само заявление и декларация за българско национално съзнание и произход. От агенцията са представили като основание за издадените удостоверения книгите "Не заблудата, а лъжата за гагаузите", "Българите в Албания и Косово" и др. На някои им е признавано като доказателство за български произход членството в организации от типа "Българите в Албания". По данни на МП от същата 2014 г. от последните 8000 издадени удостоверения за произход от агенцията едва по 1300 има документи, които го доказват. 

През 2018 г. бе арестуван председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев (той бе на поста от май 2017 г. до 29 октомври 2018 г.). През септември м. г. прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Харалампиев, бившият главен секретар на ведомството Красимир Томов и още двама души. Едва наскоро обаче апелативният спецсъд "пусна" делото да се гледа по същество. Бившият ръководител на държавната агенция е привлечен към наказателна отговорност за това, че докато е бил на поста, е ръководил организирана престъпна група. Той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани - в някои случаи експресно, дори в рамките на един работен ден, обяснява прокуратурата. Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население, твърди обвинението.

През юни т.г. Вашингтон забрани на Харалампиев и Томов, както и на семействата им, да влизат в САЩ. Те бяха санкционирани за корупция, паралелно с обявените по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата