Медия без
политическа реклама

Парламентът произвежда повече комисии, отколкото закони

Пеевски, Борисов и Атанасов искат НС да разследва "руска схема за българско гражданство"

09 Февр. 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Санкциониран по закона "Магнитски" Пеевски обяви, че управляващите трябва да "демонстрираме с работата си нулева толерантност към корупцията на всички нива".

Народното събрание вече действа на принципа – нито седмица без нова комисия. Преди два дни беше създадена временна комисия, която да проучи групата около убития Мартин Божанов – Нотариуса. А днес лидерите на управляващата сглобка обявиха, че ще предложат създаването на комисия, която да се занимае с "руска схема за българско гражданство", огласена в медиите. Инициативата принадлежи на кандидат-водача на ДПС Делян Пеевски, вожда на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който се лансира за бъдещ председател на парламента.

За по-малко от година живот настоящото Народно събрание е създало 7 временни комисии. Единствената, която реално е свършила задачата си, е комисията, работила по написването на парламентарния правилник.

Идеята за още една комисия дойде от Делян Пеевски. Още тази сряда той обяви пред медиите, че е налице "нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС". Под това имаше предвид информациите, че руски гражданин е организирал схема, чрез която чужденци са получавали български паспорти с подправени документи. В тази връзка, Пеевски цитираше твърдения на колегата си Атанас Атанасов, както и медийни публикации, по-конкретно статията "Схемата "Глеб Мишин": Над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт" на сайта Медияпул.

Пеевски заяви, че ще сезира прокуратурата, МВР и ДАНС, а пред управляващото мнозинство ще настоява за анкетна комисия, която да проучи казуса. Според политика от ДПС, който беше санкциониран по американския закон "Магнитски", "ключово важно да демонстрираме с работата си нулева толерантност към корупцията на всички нива и изострена чувствителност към всички рискове пред националната ни сигурност в контекста на евроатлантическите ни отговорности".

Днес пресцентърът на ДПС огласи, че партньорите на Пеевски във властта са се съгласили с идеята му. Предложението вече беше внесено в деловодството на парламента, което означава, че вероятно ще бъде гласувано следващата седмица.

Още по темата