Медия без
политическа реклама

НС ще разследва руска схема за български паспорти

Нова анкетна комисия беше създадена по искане на Пеевски, Борисов и Атанасов

14 Февр. 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Съпредседателят на ПП-ДБ подкрепи Пеевски за идеята му и получи шефското място в комисията.

Поредна временна анкетна комисия беше създадена в Народното събрание – седмата поред от началото на мандата му. Тази ще се занимава с предполагаема схема за придобиване на български паспорти от чужди граждани, за която се появиха публикации в медиите.

За сформирането на комисията първи настоя кандидат-лидерът на ДПС Делян Пеевски. Останалите лидери на сглобката почти веднага се съгласиха с идеята му. Като вносители в предложението се включиха водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Последният, както се оказа, имаше личен интерес от това – той беше избран да ръководи анкетата.

Парламентът нееднократно в миналото се занимава с теми, свързани с корупция и престъпления при придобиване на българско гражданство. През 2020 г. например работи друга анкетна комисия, която да разследва скандала, избухнал две години по-рано с ареста на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев. През 2021 г. Пеевски, след като беше санкциониран по американския закон "Магнитски", се активизира по темата за "златни паспорти" - даването на българско гражданство на чужденци срещу инвестиция у нас.

Пеевски изглежда не е забравил това и бързо се намеси, за да поеме контрола върху ситуацията. Миналата сряда той обяви, че е налице "нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС". Под това имаше предвид информациите, че руски гражданин е организирал схема, чрез която чужденци са получавали български паспорти с подправени документи. В тази връзка, Пеевски цитираше твърдения на колегата си Атанас Атанасов, както и медийни публикации. Там начело на въпросната схема са посочва лицето Глеб Мишин.

Този човек стана и основният обект на дейността на новата анкетна комисия. Мандатът й, както предложиха управляващите, ще бъде да проучи дейността на Мишин, свързана с данни за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство. Отхвърлено беше искането на "Възраждане" да се разшири мандатът на комисията, а не да се стеснява само до въпросния руски гражданин.

Съставът на комисията беше определен на пропорционален принцип. Това означава, че всяка парламентарна група получи места в органа според силата си. Така ГЕРБ-СДС се оказа с най-много членове, следвана от ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС. Хората на Бойко Борисов и Делян Пеевски обаче се задоволиха само да получат зам.-председателски места в ръководството на комисията. Шефския пост оставиха на Атанас Атанасов. Съпредседателят на ПП-ДБ се стреми да стане и председател на Народното събрание при ротацията. Отскоро той нарича сглобката "фактическа коалиция".

Още по темата