Медия без
политическа реклама

Пуснаха тържествено, но половинчато още 3 км от магистрала "Струма"

Строителният министър първо даде разрешение за ползване, после преряза лента, а накрая обеща скоро да се изчисти свлачището пред тунел Железница

30 Септ. 2022
БГНЕС

Нови 3 км от магистрала „Струма” бяха пуснати в движение, след като строителният министър Иван Шишков първо връчи разрешение за ползване, а после преряза тържествено лента.

На практика обаче макар и официално пускането е половинчато. Отсечката, която е открита, се намира между село Железница и Симитли, като пътуващите в посока Кулата” ще се движат еднопосочно по досегашното трасе на Е-79, а в посока София движението ще е в едното платно на магистралата. Новият участък всъщност е краят на ЛОТ-3.1.3.

България се нуждае от минимум от 2100 км стратегически пътни участъци, но към този момент са изградени 870 км или едва 38%. Това стана ясно от последната пресконференция на служебния строителен министър Иван Шишков днес. Той обобщи, че до 2000 г.

„ Позволихме си да пуснем форсирано, макар и минимален участък, за да се облекчи движението“, каза министър Шишков, цитиран от БГНЕС. 

Той обясни, че са се договорили със строителя свлачището преди тунел „Железница“, което е от октомври 2020 г. , да бъде укрепено на два етапа, за да може след 3 месеца движението към Благоевград и София да бъде пуснато през новопостроения тунел. До средата на следващата година укрепването трябва да бъде окончателно завършено.

Нова неочаквана засечка се появи пред довършването на автомагистрала "Струма". Заслугата" е на зеления Борислав Сандов, който в последния си час като министър на околната среда е подписал блокиращо решение. В понеделник в 17. ч.

Тогава в посока север движението ще се осъществява през тунела, а насреща - към Симитли и Кулата ще се използва старото трасе на Е-79. Но и двете ще бъдат еднопосочни. „Това за съжаление е част от хаоса с магистралите, които имаме в България, опитваме се макар и минимално да пускаме движението“, каза министър Шишков и  обеща, че другата седмица ще бъде пуснато движението между Шумен и Белокопитово на магистрала "Хемус".

„Всички пътища, които се пускат за експлоатация, получават разрешение за ползване“, добави министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

 

Проблемът с пътните строители не е нито в сключените договори, нито във фирмите, а в начина на възлагане.

Разрешението за ползване бе връчено на представител на управляващия орган по оперативна програма „Транспорт и инфраструктура“, която финансира обекта. „За частта в Дефилето (Кресненското - б.р.) трябва окончателно да се реши как да се преодолее дефилето, и тогава да се завърши. Като нямаме цялостни проекти, стигаме до това положение, пускайки временна организация на движението“, призна Шишков. 

При пускане на отсечката на "Струма" в експлоатация, министър Шишков връчи разрешителното за ползване (Акт 16) на Нина Белева – началник отдел в Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. На събитието присъстваха председателят на Управителния съвет на АПИ Иво Иванов, зам.-министър Захари Христов, областният управител на Благоевград Николай Шушков и кметът на Симитли Апостол Апостолов. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?