Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокурор по случая "Дебора" вече не е началник

Апелативният прокурор на Варна е отстранен заради незаконни патрони, а следовател - за шофиране с алкохол

БГНЕС
След като се разшумя и институциите се размърдаха, на Георги Николаев бяха повдигнати обвинения и за закани с убийство към Дебора. По това дело той беше оставен в ареста и от двете инстанции в Стара Загора.

Георги Видев вече не е зам. окръжен прокурор на Стара Загора. На извънредно заседание днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува оставката му от ръководната длъжност. Видев остава редови обвинител.

Той не се оттегля по своя воля. Оставката му беше поискана от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, след като стана публично известно, че Видев се е явил по делото за ареста за обвинения за нападението над 18-годишната ученичка, и е пледирал той да бъде пуснат на свобода, защото е нанесъл само леки телесни повреди на момичето.

Районният и окръжният съд в Стара Загора драстично се разминават при тълкуването на едни и същи доказателства, когато преценяват за мярката за неотклонение на обвинения за жестокото насилие над 18-годишното момиче.

Според Сарафов има сериозните пропуски в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия.

По разпореждане на главния прокурор от 1 август екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура проверява дейността на Видев и на Десислава Първанова от Районната прокуратура в Стара Загора, която е първият наблюдаващ прокурор по делото срещу Георги Николаев. Проверяващите ще се върнат 2 години назад.  

Оставката на Видев беше приета единодушно от Прокурорската колегия.

Преди дни зам. министърът на правосъдието Емил Дечев коментира пред Нова тв, че в случая "Дебора" има неща, които навеждат на мисълта, че има проблем. Като например, че не е попаднал в бюлетина на МВР. "Може да е заради неглижиране, може да е заради умишлено прикриване на случая. Според мен версията за протекция задължително трябва да се провери. Така, както например беше в случая с Георги Семерджиев, който уби две момичета при пътно-транспортно произшествие в София. И за него също се говореше по този начин", посочи Дечев. 

ОТСТРАНЕНИ

Освен това Колегията временно отстрани от длъжност и апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, който беше обвинен за незаконни боеприпаси в края на юли.

Заради обвинение в шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта временно от длъжност е отстранен и столичният следовател Свилен Цеков. За неговото обвинение досега прокуратурата не беше съобщила. 

Още по темата