Медия без
политическа реклама

Прокуратурата вкара шефа в МВР Папалезов в групата на Божков

Обвиненият полицай отрича да се познава с хазартния бизнесмен

07 Юни 2021
Прокурор Валентина Маджарова свърза обвинения Папалезов с Васил Божков.
БГНЕС
Прокурор Валентина Маджарова свърза обвинения Папалезов с Васил Божков.

Ръководният служител в Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР Ангел Папалезов получи обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков. "Пряката цел на групата е трафик и държане на движими културни ценности. Също така и извършване на пране на пари", заяви шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова

"Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация "Тракия", но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения", коментира от своя страна Папалезов, цитиран от bTV, на излизане от Националното следствие, където даде показания.

Обвиненият полицай ръководи сектор "Културно-исторически ценности" към ГДНП и работи по линия на културното наследство от 2003 г. В постановлението за привличане към наказателна отговорност на Папалезов пише, че е бил в група от 10 човека, но към момента не е ясно какво точно са вършили. "Постановлението е кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческото наследство", обясни адвокатът на обвиняемия Стефан Карайотов. Клиентът му е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова има подчерта, че висшият полицай има обвинение, каквото е получил и Васил Божков. Освен това защити прокурорската акция в МВР, при която беше претърсен кабинетът на Папалезов. "Този глагол нахлуя лично мен много ме притеснява и изобщо не бих го използвала в ситуацията. Действително едно процесуално следствено действие в един кабинет, да, кабинетът се намира в Главна дирекция "Национална полиция", тъй като лицето, което се обследва в образуваното досъдебно производство работи там", коментира тя. 

Веднага след акцията на държавното обвинение бяха разпространени снимки на монети, иззети от кабинета на обвинения шеф, които бяха представени за веществени доказателства. Те се оказаха обаче евтини реплики, които се продават на туристи в някои магазинчета за сувенири край големи туристически обекти, съобщават четирима нумизмати експерти.

BTV показа в централните си новини и автора на сувенирните монети. Петър Петров от Варна, лицензиран майстор, който продава стоката си в музеите, съобщи, че като е видял снимката, разпространена от прокуратурата, е познал своите монети. Някои са реплики, другите са по негов дизайн, но нямат антична стойност. Сечени са през 21 век и струват между 6 и 8 лева. Показа и монета, поръчана от ГЕРБ, с изображение на Бойко Борисов като римски император от Банкя.

Монетите, разпространени от прокуратурата като веществени доказателства, иззети от кабинета на обвинения шеф в МВР Ангел Папалезов, са до една евтини реплики.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата