Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ще плаща заради полицаи, излъгали за скъсан пагон

Държавното обвинение е осъдено за 20 000 лв. от жертва на полицейски тормоз

19 Апр. 2023
Илияна Димитрова

Инсценираната от столични полицаи хулиганска проява - увреждане на патрулна кола от двама младежи и късане на полицейски пагон на униформен, ще струва на прокуратурата близо 20 000 лева. Това пише "Лекс", като цитира решение на Софийския градски съд (СГС) по Закона за отговорността на държавата. По силата му прокуратурата трябва да плати 13 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на съдената и оправдана по това дело Александра Стоилова, както и още 6000 лева за адвокатски хонорар.

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в "Господари на ефира" запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче се оплака още тогава, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.

Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че полицаят е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Страсбург поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.

Но наказателното дело срещу нея и Иван Цонев продължи. То се точи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото "са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част".

Още преди началото на делото, двамата подсъдими разказаха своята версия, според която в нощта на 14 септември 2013 г. с приятели минавали след купон покрай районното управление и компанията им била шумна, но нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на МВР и в един момент момчето било проснато на капака на един от автомобилите, а след това с ритници е свалено на земята. Стоилова започнала да вика „Какво правите? Оставете го“, а бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното, където последвала и инсценировката с униформата на другия полицай.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че става дума за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Съдът отхвърли и показанията на полицаите Георги Славков, Кристиян Стоянов и Александър Георгиев, че са били в патрулен автомобил, когато са забелязали младежите и прие за нелогично в 5 ч. сутринта през есента да видят от 50 метра как Иван Цонев чупи чистачка на кола, а да не помнят кой от тримата е карал патрулната кола, от която са гледали. Опровергани бяха и показанията на свидетел, който твърдеше, че е видял как ритат колите, защото бил в съседно заведение, което обаче не съществувало 3 години преди инцидента.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през 2019 г.

Решението на съдия Десислава Янева за обезщетението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата