Quantcast
Прокуратурата се престраши да провери записа, свързван с Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата се престраши да провери записа, свързван с Борисов

Генерираме скандали и даваме лош сигнал, обяви главният прокурор Гешев
Обновена
14 129
 Илияна Кирилова

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и проверява записа, изтекъл миналия петък, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов. Това обяви днес главният прокурор Иван Гешев от Пловдив.

По думите на Гешев записът се проверява в две направления - дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за манипулиране и монтаж на запис. Не стана ясно дали ако се установи, че записът е реален, ще бъдат проверени и действията на Борисов. При друг запис - от скандала "Ало, Ваньо", прокуратурата се задоволи само да търси кой го е изнесъл, но не и да проверява съдържанието му, в което имаше съмнения за търговия с власт и други нарушения.

За записа, който изтече в петък, се твърди, че е на телефонен разговор на Борисов с неизвестен събеседник. В него човек с глас, приличащ на този на премиера, прави вулгарни оценки на председателката на парламента Цвета Караянчева, разказва как шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, надсмива се на чужди премиери и нарежда проверка на "Еврохолд", защото се дразни от собственика й.

Гешев обясни, че наблюдаващият прокурор ще прецени какви действия и в какъв обем ще бъдат извършени в рамките на проверката. Главният прокурор се изказа и като гражданин: "Превърнахме записването с телефони в национален спорт. И с това, което правим, ако приемем, че е коректен записът, генерираме само едни скандали, с които даваме лош сигнал към европейските партньори и към българските граждани. Трябва да се спазва законът от всички. Така и от тези, които нарушават конституцията, ако приемем, че този запис е изряден".

Гешев три пъти подчерта, че "даваме лош грозен сигнал към българските граждани". "Превърнахме записването на лични разговори, на срещи, на какво ли още не, в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба", каза той.

Още в понеделник "Сега" опита да разбере дали прокуратурата ще провери записа. Тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева обеща да направи справка и да отговори по-късно. След това спря да отговаря на обажданията. В сряда Милева обясни, че е чакала Гешев да се изкаже, и не е отговаряла на обажданията, защото нямала възможност.

Главният прокурор първоначално не отвори и дума за това, че и неговото име се споменава в записа. В записа гласът, приличащ на премиерския, разказва как Гешев и Сотир /вероятно Цацаров/ са се възхитили как се е оправдал пред чуждестранните си колеги, че ги е прецакал. От заключението на Гешев, че записите са се превърнали в национален спор, може да се предположи, че допуска, че записът е истински.

По-късно в парламента главният прокурор отново коментира темата. На въпрос защо няма да се проверява съдържанието, Гешев отговори, че главният прокурор не ръководи разследване в реално време. "Но за да кажете, че бягам от отговора, то ще кажа. Вие искате да коментирам нещо, което е от компетентност на наблюдаващ прокурор. Второто, което искате да коментирам е записи, които не е ясно какво съдържат, дали това, което е вътре е вярно, дали са истински или не. Третото, което искате да коментирам е защо някой коментира моето име. Моето име го коментират много хора", каза Гешев и добави: "Мога да запиша себе си, че някой журналист е върнат на работа след обаждане на премиера и това е в резултат на добрите връзки. Това вероятно не е вярно." Веднага след това той каза, че не се притеснява да проверява всичко и всеки - "било то премиер, било то президент".

Скандалите през последните дни са целенасочена стратегия, която цели дестабилизация в държавата и създаване на политическа конфигурация, която да унищожи прокуратурата, заяви още главният прокурор в НС. 

Всъщност прокуратурата трябва да провери три неща - дали записът е изцяло автентичен, дали е изцяло фалшив или е монтаж на няколко автентични разговора.

Във вторник президентът Румен Радев призова за експертиза на записа. "Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент и срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. И, ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че този запис е фалшификат, то този фалшификатор непременно трябва да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм", каза държавният глава. Според президента "ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Часове по-късно ГЕРБ отвърна на атаката. "Менте записи, вероятно вдигнати на върха на вълната от менте политици, ние няма да какво да коментираме”, заяви депутатът Маноил Манев, цитиран от Нова телевизия. "По отношение на г-н президента, да му напомня, че единственият политик в момента в България, заради записи на който има питане от прокуратурата в Конституционния съд, е той", натърти още депутатът на Борисов. Манев категорично обяви записа за фалшив. "Нямаме никакъв истински запис, истински коментар, истински неща, само фейк", обяви той и на въпрос не трябва ли това да се установи с експертиза изрази недоумение: "На фалшификати?".

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още през май може да има и надглавен прокурор

27.01.2021

745 14
Гешев се отчита само пред Брюксел, но при голяма нужда
Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4035 15

Коментари

Страници

maestrata

Гешев-заслужил майстор на националния спорт!Хвала!💪

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Гешев обясни, че наблюдаващият прокурор ще прецени какви действия и в какъв обем ще бъдат извършени в рамките на проверката.

 

По принцип какви действия ще предприеме наблюдаващият прокурор зависи единствено от неговите кариерни амбиции. Дали иска да стане главен прокурор, дали да оглави някоя комисия, или да замине някъде консул и т.н. Оттам действията са винаги обратнопропорционални на неговия мерак.

Калпазанче

Леле! Да не би някой да усеща вятърът на промяната и лекинко се опитва да се измъкне изпод шлифера Му?

"По делата щеги познаете!"

Хулиган

И сега като почнат едни експертизи.

Когато мафията се е сдобила с прокуратура, някой очаква ли да научи истината?

Само се създава добра възможност поне един наблюдаващ прокурор след време да стане консул...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

бородин
 • Специален доклад за скандалите в България на американското посолство е изпратен в понеделник към Държавния департамент. Папката съдържа информация за атаките на бизнесмена Васил Божков срещу правителството и конкретно срещу Владислав Горанов и Бойко Борисов.

  Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници пожелали анонимност. Въпросният доклад няма нищо общо с редовните информации и грами. В папката се съдържат разкрития и събрана информация от американските тайни служби, които действат на българска територия по силата на натовските споразумения и двустранните договори.

Epikur

 

 "... Даваме лош грозен сигнал към българските граждани Превърнахме записването на лични разговори в политическа борба..." Това са думи на Гешев !  Дали има бърза амнезия и е забравил кой първи показа лични разговори в политическата си борба с президента? Май доста бързо лъсна нас-аната задна фасада на Главния прокурор!  Кой от нас не си спомня как показваха видео с Десислава Радева, как слиза от кола на НСО и влиза в магазин за дрехи? Чертаха се схеми по асфалта, рисуваше се пътя за да се докаже "грозното  й престъпление !?"  В същото време показаната къща за над милион на пиарката Севдалина, е очевидно нещо далеч по-незабележително и лесно за прощаване, отминаване и забравяне !  Наистина живеем в някакво безумие, където бялото стана черно и черното се изми до бяло !

Коста Чутурков

За записа се твърди, че е на негов телефонен разговор с неизвестен събеседник. В него човек с глас, приличащ на този на премиера, прави вулгарни оценки на председателката на парламента Цвета Караянчева,

Това твърдение на автора на статията не е вярно - видно от записа е, че трето лице "гост" на премиера е записал негов телефонен разговор - не става дума за СРС (би записало телефонния разговор)  - май пак ни пускат по ледения улей.

аман бе

А защо трябва да има "трето" лице? Има достатъчно модерни и миниатюрни технически средства за целта. Дали всеки ден (или по-често) му "преслушват" къщата за "бръмбари"?

Stern

В много неприятно положение ги поставя този запис и то точно, когато трябва да се решава ще ни пуснат ли в ERM2 и дали докладите са отпаднали или не.

Варианти:

1. Истински е - съвсем в стила и изказа на Боко. Кофти.

2. Дийпфейк сборка, с извадени от контекста думи на Боко - въпрос в какъв контекст е казал за тъпата вагина, за набутването с 200 на евролидерите, за готовност за саморазправа, за главпрокурорите. Пак кофти.

3. Имитатор - обижда публично минпреда, шефа на НС, евролидери. Значи трябва да се намери и накаже, т.е. каскетурата трябва да се поразмърда. Пак кофти.

mitkomm

Господин Гешев, кой ги генерира ти я сигнали...?Те не се генерират, а са факт, истина, която рано или късно излиза на яве!Предполагам какъв ще е извода и от тази проверка, ако е това което си мисля- жалко за цялата ни система, тия протекции до нищо добро не водят, а те генерират престъпления!

бородин
 •  Записът е направен със специално устройство, а не с телефон, защото телефоните се оставят на входа при охраната.
   Това устройство е толкова специално, че не е засечено от апаратурата за сканиране на подслушвателни устройства.
   Записът е направен от служител на НСО
   Не е случайно, че в МВР се прави нова охранителна структура !!!
   Борисов знае за записите (защото са повече от един)
ПероВТ

Няма друг изход освен оставка, арест и бай Ставри.

Няма как да се комбинират думи от публични интервюта на ББ - колкото и да е бил вулгарен, чак такива думи не е използвал.

Няма как фалшификаторъът да е знаел за трите разговора с премиерите, проверките на Еврохолд и  срещата с бившия и сегашния главен та да ги "навърже" в едно.

А и извлеченията от сметките на Божков - 67 милиона са, не могат да изчезнат безследно, а няма големи покупки, инвестиции или други "тежки" разходи.  Готов йе, както казват комшиите. 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Отчитайки разбърканите чаршафи на снимката до сапунчетата по кило от ПИБ някоя Шехерезада без гащи е вкарана с телефон без да е тарашена от охраната

never-mind

Най лесната проверка..,Ако премиера може да чете то му дават текста.. да го изсрича 5 пъти .. глсовият отпечатък е като пръстовият

А не сега...например

Има кола в която има труп, но е неправилно паркирана..

И нас ни пука що е така паркирана , а не че има труп в нея...

mi6osp.

Ако Борисов има някакво съмнение, че това не е запис на негов разговор, щеше да иска проверка.

Съдбата на тази проверка на прокуратурата Му е повече от ясна- след поне 6 месеца -“ Гласът не е разпознат! ".

Като проверка може да се приеме съдбата на ЦЦ-  той трябва да се пази от нещастен случай тип мишобирене. 

Калпазанче

Снимките от Афера къртят миФки! Има и един толуп...

скайспирит (непроверено)

Нема Го! Уплашиха се и резнАха снимка №7 - СЕГА се виждат само чаршафи, а Афера едва едва се отваря. Сигурно умишлено го флудят. 

clavdivss
снимка на clavdivss

Обикаля из мрежата вече последната снимка.

Доц.Трътлев

Афера.бг въобще не се отваря . Стана тя, каквато стана. 

Големия Маргин държи главата на Боко Рапоня под мишница, чука с кокалчета по челцето Му и дума: "Боко, Боко-о, тикво проста, пак ли се осра?

 

Hasta la vista

Е споко де! Афера я бастисаха, но Свободно слово успя да препубликува и снимките и коментара на афера...Поне преди два часа се отваряше свободно...

Luckbox

С две думи: преследваме този, който е направил записа, а не този, който се компрометира в него. Ей така се бори корупция - като преследваме вестоносеца. 

hamer

Че то за всеки запис е било така.Ти какво очакваше?

Звън®
снимка на Звън®

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и проверява записа, изтекъл миналия петък, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов. Това обяви днес главният прокурор Иван Гешев от Пловдив.

От сигурни източници научаваме, че проверката е започнала неофициално още преди два дни. Проучваният запис е посрещнат с интерес в градската прокуратура. Очевидно е, че той е отекнал дълбоко в душите на чиновниците-прависти, съвпадайки с резонансната им честота. Ежедневната реч на служителите започва лавиннно се изпъстря с шаблони от записа. Ето какви образци днес може да се подучуят из кабинетите на СГП:

 

- Уважаеми колега, моля съобразете се с моята простотия и толкоз!

 

- Моля, колеги да отчетете обстоятелството, че прокурорският помощник Златева е проста кърджалийска п.тка и не може да прави разлика между оправдателна и осъдителна присъда. 

 

- Запомнете колеги - всеки обвиняем трябва да го нае.ете  зверски! Като се усети, че то се е набутало вече у дупарата му и си се такова, и си се върти, да, късно ще е либе за китка. 

 

- Оня ден срещам Гешев и му викам: А,бе, аз обичам да се праим на луд, ама вие, г-н главен прокурор, май си праите много успешно. 
А той ми вика: Не, бе, прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. Затова си турям и каскетя!

Порфирий

Нема страшно. Заключението е известно😃

Звън®
снимка на Звън®

Гражданин с каскет продава генератор за скандали. Апаратът е в отличво състояние, модел GenScan 5 и е в гаранционен срок. Мощност 800 W, клас A++. Притежава вградени модули за аудио и видео оскандаляване. Графичен потребителски интерфейс.

тютюн

Защо гешефт изглужда леко настинал/нещастен на тази снЕмка?

Нали го избраха, все пак?

Да не е заложник?

А защо, бе гешефт, упражняваме "национален спорт записване с телефони"? Може би защото стават едни не ного куул филми, с 200? Не се усещаш, гешефт, не се усещаш. Да не кажа - изпускаш се.

Калпазанче

Куките блокираха всички сайтове със снимките от спалнята на Спасителя, нашето "рядко щастие"!

clavdivss
снимка на clavdivss

Не са блокирани навсякъде.

clavdivss
снимка на clavdivss

Афера падна.

 

Кайме

Смешинко, VG... то кайметата не се дават в кабинетите, а на тихо, ладно место на кьорсофра хубава. Праи се на улаф, ама си е таков от мъничък май/справка земетресение-апартамент-обяснение/.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш