Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се престраши да провери записа, свързван с Борисов

Генерираме скандали и даваме лош сигнал, обяви главният прокурор Гешев

17 Юни 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Кирилова

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и проверява записа, изтекъл миналия петък, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов. Това обяви днес главният прокурор Иван Гешев от Пловдив.

По думите на Гешев записът се проверява в две направления - дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за манипулиране и монтаж на запис. Не стана ясно дали ако се установи, че записът е реален, ще бъдат проверени и действията на Борисов. При друг запис - от скандала "Ало, Ваньо", прокуратурата се задоволи само да търси кой го е изнесъл, но не и да проверява съдържанието му, в което имаше съмнения за търговия с власт и други нарушения.

За записа, който изтече в петък, се твърди, че е на телефонен разговор на Борисов с неизвестен събеседник. В него човек с глас, приличащ на този на премиера, прави вулгарни оценки на председателката на парламента Цвета Караянчева, разказва как шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, надсмива се на чужди премиери и нарежда проверка на "Еврохолд", защото се дразни от собственика й.

Какво бихте направили, ако несправедливо ви обвинят в престъпление, за което се лежи в затвора - като злоупотреба с власт например? Или че използвате недопустим език спрямо близък колега или чуждестранен партньор?

Гешев обясни, че наблюдаващият прокурор ще прецени какви действия и в какъв обем ще бъдат извършени в рамките на проверката. Главният прокурор се изказа и като гражданин: "Превърнахме записването с телефони в национален спорт. И с това, което правим, ако приемем, че е коректен записът, генерираме само едни скандали, с които даваме лош сигнал към европейските партньори и към българските граждани. Трябва да се спазва законът от всички. Така и от тези, които нарушават конституцията, ако приемем, че този запис е изряден".

Гешев три пъти подчерта, че "даваме лош грозен сигнал към българските граждани". "Превърнахме записването на лични разговори, на срещи, на какво ли още не, в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба", каза той.

Още в понеделник "Сега" опита да разбере дали прокуратурата ще провери записа. Тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева обеща да направи справка и да отговори по-късно. След това спря да отговаря на обажданията. В сряда Милева обясни, че е чакала Гешев да се изкаже, и не е отговаряла на обажданията, защото нямала възможност.

Премиерът Бойко Борисов няма да иска проверка на изтеклия запис, за който се твърди, че е записан негов телефонен разговор с неизвестен събеседник.

Главният прокурор първоначално не отвори и дума за това, че и неговото име се споменава в записа. В записа гласът, приличащ на премиерския, разказва как Гешев и Сотир /вероятно Цацаров/ са се възхитили как се е оправдал пред чуждестранните си колеги, че ги е прецакал. От заключението на Гешев, че записите са се превърнали в национален спор, може да се предположи, че допуска, че записът е истински.

По-късно в парламента главният прокурор отново коментира темата. На въпрос защо няма да се проверява съдържанието, Гешев отговори, че главният прокурор не ръководи разследване в реално време. "Но за да кажете, че бягам от отговора, то ще кажа. Вие искате да коментирам нещо, което е от компетентност на наблюдаващ прокурор. Второто, което искате да коментирам е записи, които не е ясно какво съдържат, дали това, което е вътре е вярно, дали са истински или не. Третото, което искате да коментирам е защо някой коментира моето име. Моето име го коментират много хора", каза Гешев и добави: "Мога да запиша себе си, че някой журналист е върнат на работа след обаждане на премиера и това е в резултат на добрите връзки. Това вероятно не е вярно." Веднага след това той каза, че не се притеснява да проверява всичко и всеки - "било то премиер, било то президент".

Скандалите през последните дни са целенасочена стратегия, която цели дестабилизация в държавата и създаване на политическа конфигурация, която да унищожи прокуратурата, заяви още главният прокурор в НС. 

Всъщност прокуратурата трябва да провери три неща - дали записът е изцяло автентичен, дали е изцяло фалшив или е монтаж на няколко автентични разговора.

Във вторник президентът Румен Радев призова за експертиза на записа. "Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент и срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. И, ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че този запис е фалшификат, то този фалшификатор непременно трябва да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм", каза държавният глава. Според президента "ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Часове по-късно ГЕРБ отвърна на атаката. "Менте записи, вероятно вдигнати на върха на вълната от менте политици, ние няма да какво да коментираме”, заяви депутатът Маноил Манев, цитиран от Нова телевизия. "По отношение на г-н президента, да му напомня, че единственият политик в момента в България, заради записи на който има питане от прокуратурата в Конституционния съд, е той", натърти още депутатът на Борисов. Манев категорично обяви записа за фалшив. "Нямаме никакъв истински запис, истински коментар, истински неща, само фейк", обяви той и на въпрос не трябва ли това да се установи с експертиза изрази недоумение: "На фалшификати?".

Още по темата