Медия без
политическа реклама

Прокуратурата прогледна за летния сарай на Доган

Има незаконни строежи край плажовете Росенец, Алепу, Аркутино и Буджака, установиха проверки на държавното обвинение

22 Юли 2020Обновена
Недостъпният плаж "Алепу"
Недостъпният плаж "Алепу"

Незаконно е бил ограничен достъпът до плажовете "Росенец", "Алепу", "Аркутино" и "Буджака". Това установиха проверките под ръководството на Върховна административна прокуратура, проведени на 20 и 21 юли. Те са констатирали и множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Южното Черноморие. 

В проверките са участвали още органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас. 

В парк „Росенец“, където се намира лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, проверката е установила, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

В съобщението на прокуратурата не се упоменава изрично вида на пристанищния обект без документи в "Росенец", но вероятно става въпрос за изградения на мястото кей. Разследване на "Биволъ" показа със сателитни снимки, че в периода между февруари, 2018 г. и ноември, 2019 година пред морския сарай на Доган е изникнал 230-метров вълнолом. Разследващият сайт установи, че имотът вече е придобил каoастрален номер и е нанесен в кадастъра със заповед на началника на СГКК-Бургас на 24 февруари, 2020 г. Няма данни за собствеността на имота, няма и никакви свидетелства, че МРРБ, което по закон съгласува строителство в акваторията, е дала необходимите разрешения, писа Биволъ. Сега прокуратурата установява, че одобрен проект в МРРБ няма. В случая обаче държавното обвинение мълчи дали започва процедура за установяване на незаконно строителство. Предназначението на установената двуетажна постройка без книжа не е ясно. 

На обекта „Алепу вилидж“ до Созопол е констатирано, че прословутата подпорна стена е изградена в отклонение от строителните книжа. Извършена е промяна по време на строителството, която не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП е ангажирала незабавно компетентни действия от ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на Закона за устройство на територията. 

На практика констатациите на прокуратурата потвърждават многобройните сигнали на природозащитници и медии, че групата фирми около ГБС - инвеститори и строители, осъществяват проект, който няма надлежните разрешения и екооценки, защото е различен от първоначално одобрения и отхапва по-голяма площ. Сега остава да видим дали няма да последва обичайното снишаване и изчакване, докато бурята отмине, а след това напредналият строеж на "подпорен" курортен комплекс да бъде довършен.

Проверка в местността „Аркутино“ е установила, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Липсва обаче строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на ЗУТ за обезопасяването на обекта.

В местността „Буджака“ масивни огради и постройки ограничават достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

При проверка на Комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - общо 35 къщи, в съответствие със строителната забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Тък като е липсвала изрична заповед, кметът на община Несебър е издал такава на 21 юли 2020 г., с която всички строителни дейности са прекратени до произнасянето на Административен съд – Бургас за разрешенията за строеж в гористата местност. На РДНСК – Бургас е възложено да изпълни указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават, се посочва в съобщение на прокуратурата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата