Медия без
политическа реклама

Прокуратурата не откри документи за мащабно стрoителство в ловен парк

17 Авг. 2020

Огромният строеж на територията на държавното ловно стопанство "Искър", за който сигнализира столичният общински съветник Владислав Панев, не е узаконен с документи, съобщават от пресцентъра на Върховната административна прокуратурата. В хода на съвместна проверка на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са открили в ловния парк строеж на два етажа, за който не са представени никакви документи.

Освен това е установено, че течащото строителство не е оградено със строителна ограда, няма информационна табела и не е обезопасено. "Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, относими към изпълнението на строежа. Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа", твърди още държавното обвинение.

Строителят е компанията "Био Майнинг" на Румен Гайтански - Вълка. Същото дружеството през 2016 г. е сключило 15-годишен договор с ловно стопанство "Искър" за съвместни дивечовъдни дейности, съобщи "Медиапул", като се позовава на отговори от Югозападното държавно горско предприятие (ЮЗДП), под чиято шапка е ловният парк.

В днешното съобщение на прокуратурата се казва, че в одитен доклад на МХЗГ се констатира неизпълнение на поети ангажименти от страна на въпросната фирма, която има съвместен договор с ловното стопанство. "По време на одита е предоставено на одиторския екип писмо от 12.08.2020 г. до председателя на Управителния съвет на ЮЗДП, в което изпълнителният директор на дружеството предлага УС на ЮЗДП да вземе решение за приемане на натрупаните от 2016 г. до момента, но невнесени парични средства  - в размер на 600 000 лв., с цел стартиране на ново инвестиционно намерение", съобщават от държавното обвинение.

Предстои нова проверка на грубия строеж в ловния парк от кмета на район „Панчарево“, а резултатите ще бъдат изискани от Върховна административна прокуратура. Заради скандала със стоителството в ловното стопанство "Искър" преди две седмици беше уволнен неговият директорът инж. Атанас Дерелов. "В конкретния случай са допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП, и е прекратен договорът за управление на директора на "ДЛС Искър" инж. Атанас Дарелов", посочиха пред "Медиапул" от горското предприятие.

Още по темата