Медия без
политическа реклама

Прокуратурата и днес публикува нови смс-и на Узунов с Бобоков

24 Юни 2020Обновена
ПРБ

Прокуратурата не пропуска ден от началото на седмицата, в който да не публикува поредна порция смс-и между секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов и русенския бизнесмен Пламен Бобоков. От пресцентъра на държавното спецобвинение разпратиха до медиите снимки на чат между двамата, в който си уговарят срещи в столичен хотел, обсъждат кандидатури за български посланици и обменят документи.

На първия скрийншот се вижда, че Узунов и Бобоков са разговаряли лично на 3 август 2018 г. ден след това бизнесменът изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание: „Румен Петров – Алжир“. В последствие същият е назначен като извънреден и пълномощен посланик на България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента.

На 19 юни.2019 г. пък Бобоков изпраща на Узунов файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“. "Специализирана прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с гореизложеното", се казва в съобщението.

Освен това двамата обменят документ, който представлява Писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“.

Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов. В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на BGN 5000 без включен ДДС месечно, считано от 01.06.2019 г., за срок от една година. Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството. В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“, същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги.

Президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт, съобщиха по-късно от прессекретариата на Държавния глава.

"В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, Прессекретариатът информира, че президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.

Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата", съобщават още от президентската институция.

Секретарят на държавния глава Пламен Узунов също отговори на поредните публикувани смс-и. "Най-отговорно искам да заявя, че не консултирам фирма на моя брат. Той е човек с висок морал и репутация и с над 20-годишен стаж в системата на МВР. Насаждането на внушения, че търговските взаимоотношения между две дружества са прикрита връзка между мен и г-н Бобоков, е най-малкото несериозно. 

Фирмата, която управлява моят брат, консултира множество големи фирми. Сред тях са банки, болници, общини, големи предприятия, холдинги и фирми от средния бизнес. Благодарение на неговата дейност са предотвратени загуби и разкрити престъпления за милиони левове. За всеки свой ангажимент той изготвя доклад, който предоставя на клиента. От него знам, че е предоставил такива доклади и на “Приста ойл”. Фирмата на брат ми никога не е участвала в търгове и обществени поръчки с публични средства. Същата е със заверени годишни отчети и платени данъци“, се казва в позицията на Пламен Узунов, предаде БГНЕС.

С нарочно прессъобщение от прокуратурата отговориха на вчерашното интервю на секретаря на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов, като отново разпространиха публично поредна порция на негови есемеси, които си е разменял с бизнесмена Пламен

Днес специализираната прокуратура проведе акция в офисите на "Приста ойл" в столицата, съобщи БНТ. Прокурори са влезли в сградата на ул. "Златен рог" №20 в кв. "Лозенец".

Претърсвания се извършват и на два адреса в Пловдив. По неофициална информация на Националната телевизия те били свързани с близък  на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Обискират се и офиси на Бобоков в Русе.

Само преди 5 дни държавното обвинение свърза Пламен Бобоков с президентския съветник и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Според прокуратурата в телефона на Бобоков е открита комуникация с Узунов. Бе обявено, че заради това е започнало разследване срещу "висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние". След разрешение на съдия на двамата са били извършени лични обиски и изземвания. Двамата бяха и разпитани по това разследване, но към момента по досъдебното производство няма обвиняеми.

Още по темата