Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проф. Герджиков: Лотарията не може да бъде монопол

Одържавяването на хазарта противоречи на конституцията, твърди юристът

26 Яну. 2020
Снимка: Архив

В конституцията е казано в кои области държавата може да има монопол. Хазартът го няма. Следователно не може да се одържави със закон. Тази теза разви проф. Огнян Герджиков в ефира на БНТ по повод на намерението на управляващото мнозинство да ликвидира частните лотарии. "Законодателят да има предвид да не тръгва да нарушава конституцията", заяви юристът и предупреди, че Конституционният съд в последствие ще отмени този закон.

Той все пак даде да се разбере, че не е привърженик на търкането на билетчета. "Преди 10 дни зареждам бензин. Преди мен един на средна възраст човек си взе талони за 30 лв. Зомбира се нацията с тези хазартни игри. Обезпокоен съм за тази страхотна инвазия. Трябва да има контрол на държавата", коментира Герджиков. По негови думи обаче "целта не оправдава средставата". "Ние сме правова държава. Лотариите не може да се одържавяват", добави той.

Юристът също така остро разкритикува предложението на ГЕРБ да бъдат приравнени назанията за пълнолетни и непълнолетни извършители на тежки престъпления. Че ще се работи в тази насока, стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и опечалените родители на жестоко убитото 18-годишно момиче в Галиче. "Не мога да приема, че за всеки конкретен случай се реагира със законодателни промени. Такова изравняване на наказанията би било катастрофа. Пълното изравняване ще покаже, че сме в периода на Средновековието", заяви проф. Герджиков.

По повод първите акции на главния прокурор Иван Гешев, той изрази мнение, че "не е лошо тези, които имат такава власт, да я упражняват". "Има хора, на които им се отдава да бъдат обвинители. Гешев има силата, устойчивостта. На мен лично ми е мъчно за Нено Димов, но вероятно има нещо, за да бъде така", уточни професорът. Той е категоричен, че главният прокурор не е недосегаем по конституция, въпреки че разполага с голяма власт. Според него промени в конституцията не трябва да се правят спонтанно. "Тя е основен закон и колкото е по-стабилен, толкова по-добре за държавата. Стабилността е важно качество в едно законодателсство", заяви проф. Герджиков.

 

Още по темата