Quantcast

Медия без
политическа реклама

Природозащитници: Строежът в Синеморец е незаконен

Басейнът и частните пътеки на скалите също нямат строителни книжа, научи "Сега"

12 Юни 2020ОбновенаЕкип на Сега
Констин Стоянич
Строежът, за който природозащитниците твърдят, че е незаконен.

Строежът в местността Поляните в Синеморец, в близост до една от най-живописните забележителности по южното Черноморие - Корабите, е незаконен. Това твърди Асоциацията на парковете в България в сигнали до община Царево, РДНСК Бургас и РИОСВ Бургас. Според анализ на природозащитната организация започналият строеж противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
и Закона за биологичното разнообразие.

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие е нарушен, защото строежът се провежда извън разрешения период за строителство в Синеморец, посочват от организацията. Срокът за строителство бе удължен до 15 юни 2020 г. единствено за курорти от национално значение, а селото не е такъв курорт, уточняват те.

Бъдещата сграда надвишава ограниченията за параметрите в "Зона А", определени в закона, посочват още природозащитниците. В областта, в която се строи, има забрана за строителство и поради липса на действащ общ устройствен план на община Царево - новият общ устройствен план бе върнат за преработка, а старият е спрян. Така законът се заобикаля, като се разрешава строителство чрез издаване на подробен устройствен план за конкретния имот, без да се спази предвиденото в териториално-устройствения план на общината, който действа към този момент.

Освен това постройката е в нарушение на закона за биологичното разнообразие, тъй като имотът попада в две защитени зони по Натура 2000, а в решението на РИОСВ е посочено, че се уврежда приоритетно природно местообитание, което не е допустимо за вила, къща или хотел. Макар че решението на РИОСВ съгласува строителството, в него също се определя забрана за извършване на строителни дейности в гнездовия сезон на птиците от март до август, напомнят от асоциацията. Именно последното бе единственото прегрешение на обекта, забелязано от екип на РДНСК, който бе на проверка там вчера. Както обикновено, строителният контрол обяви всичко останало по строежа за напълно законно.

От Асоциацията на парковете в България настояват за незабавна реакция и проверка на случая от институциите и прекратяване извършването на всякакви строителни дейности в района на Синеморец в периода март – октомври месец.

В местността "Поляните" има няколко активни строежа, както и запуснати обекти, започнати през последните години. Покрай новото строителство обаче тази година се разкри и гледка към частни съоръжения, изградени направо върху скалите - басейн, пристан, пътеки и площадки, които не се забелязват отвъд загражденията на имота, към който вероятно принадлежат. Съоръженията не изглеждат нови, но липсват на кадастралната карта на селото. Басейнът е незаконен, тъй като скалите са изключителна държавна собственост. Дървеният кей и пристанът също нямат документи, научи "Сега" от източници в местната управа. Частните съоръжения обаче са скрити от любопитни очи и към момента не предизвикват обществен гняв на фона на строежите и заградените парцели в околността.

Тази вечер в 18:45 часа пред сградата на РДНСК в Бургас се свиква мирен граждански протест срещу съсипването на морето. "Освен строежа на Алепу, за съжаление, по Черноморието ни има и други подобни, макар и по-малки по размер, част от които са откровено незаконни (като строежа в местността Корабите до Синеморец, този в боровата гора над Свети Влас и други). Заради всички тях нека се съберем, да излезем навън и ясно да заявим гражданската си позиция. Да защитим НАШЕТО море, НАШИТЕ плажове! Които са красиви, ако са живи, а не задушени от бетон!", призовават организаторите. Протестът е на гражданска инициатива "Море без бетон" и се подкрепя от "Бетономорие", "За да остане природа в България" и "Да запазим Корал".

Ключови думи:

Бетономорие, Синеморец

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?