Медия без
политическа реклама

Преместване на три нотариуски в София запали скандал

Следващата седмица ще бъде обявен и дългоочакваният конкурс за свободните места в гилдията

БГНЕС
На конкурсите за нотариуси винаги има много сериозна конкуренция.

Преместването на три нотариуски от провинцията в София, направено от Атанас Славов в последния му ден като министър на правосъдието, на 8 април 2024 г., сериозно разбуни духовете в системата. Става дума за преместването в столицата на Йорданка Филипова от Хасково, на Теодора Трифонова от Лом, както и на Нели Ивчева - Петрова от Пазарджик. Предстои да преценим дали да обжалваме заповедите на Славов, каза пред "Сега" шефът на Нотариалната камара Димитър Танев. Той определи като странно, че преместването е направено в последните дни на мандата. "Преместването в нашата работа е само по изключение. Нотариусът е обвързан с определено населено място", посочи той. Славов пък коментира, че преместванията са станали по силата на съдебни решения, които е трябвало да бъдат изпълнени.

По принцип нотариусите се назначават на определени места в страната след проведен конкурс. Законът обаче допуска нотариус да бъде преместен в друг район на действие, ако иска, стига да има "важни причини". Като такива се определят "обстоятелства, настъпили независимо и извън волята на нотариуса след придобиване на правоспособността му. Те могат да се отнасят до неговото здравословно състояние, семейно положение и други, които при всички случаи водят до пълна или частична невъзможност да упражнява нотариални функции в съществуващия район на действие". Най-апетитните места са в София, където цените на сделките и съответно таксите, са най-големи.

От Министерството на правосъдието казаха за "Сега", че трите нотариуски и преди са подавали заявления за преместване. По тях имало отрицателни становища на Нотариалната камара и заявленията не са били удовлетворени от министъра.

Колкото до заповедите на Славов, приемниците му сочат, че и за трите дами те са идентични. Посочено е още и че министърът има право да открива допълнителни места в района при "наличие на възникнала необходимост от обективен характер", а в случая, "безспорно е налице (необходимост) и то от обективно естество".

Славов коментира пред "Сега", че решенията за всяко преместване се вземат от специална комисия, която проучва случая и после предлага на министъра, който има малка възможност за намеса. "Бях помолил да ограничим всякакви премествания, за 10 месеца те се броят на пръсти", каза Славов. За въпросните три случая на прехвърляне на нотариуси от провинцията в София Славов обясни, че има решения на съда, който уважава искането за преместване и отхвърля аргументите на министерството да го откаже. Бившият министър обясни, че изборът пред него е бил "да изпълня съдебните решения или да се направя на разсеян и да не ги изпълня, да тупам топката и да оставя казуса на следващия министър". Той подчерта, че и в трите случая е имало сериозни медицински причини, доказани по съдебен ред. 

"Имам интерес да се види цялата документация с преписките. За мен тук скандал няма", подчерта Славов.

 

Трите казуса

"Сега" откри съдебните решения за Йорданка Филипова и за Нели Ивчева - Петрова. По неофициални данни за третата нотариуска - Теодора Трифонова, е била представена само медицинска документация.

В решението на административния съд по казуса на Ивчева - Петрова се казва, че тя е станала нотариус в Пазарджик през 2016 г., а от следващата година опитва да се прехвърли в София, където е родена и отрасла. Тя твърди, че не е успяла да се адаптира към живота в чуждия град. Освен това здравословното  ѝ състояние се влошило, което налагало чести посещения до София. Шофирането всеки ден по 220 км и повече причинявало допълнителен стрес и напрежение, които съответно се отразявали негативно на здравословното ѝ състояние. След 2017 г. нотариуската подава редица молби за преместване до МП. През ноември 2021 г. изтъква и раждането на недоносените си близнаци. И тогава обаче ѝ е отказано. Междувременно в София е преместен друг нотариус. В крайна сметка Административният съд в София отменя заповедта на министъра, с която на Ивчева - Петрова е отказано преместване и нарежда ново произнасяне по преписката. Като последна инстанция Върховният административен съд потвърждава това.

Колкото до Йорданка Филипова, съдебното решение, което "Сега" откри в регистрите, е срещу мълчаливия отказ на министъра на правосъдието да се произнесе по молбата ѝ за преместване от Хасково в София, подадено на 5 март 2021. Съдът обаче казва, че министърът е длъжен да се произнесе, а не дава указания в какъв смисъл да е решението му.

 

Конкурс все пак ще има

Конкурсът за нотариуси е много болна тема в юридическите среди. По темата са чувствителни както желаещите да се занимават с нотариална дейност, така и действащите нотариуси, които, съвсем естествено, не искат конкуренция. Последният конкурс беше през 2018 г. В началото на 2023 г. служебният правосъден министър Крум Зарков обяви проект за конкурс за общо 52 места за нотариуси в страната, от които 42 вакантни и 10 новооткрити. 4 от новите места бяха в София, а по едно във Велинград, Девин, Момчилград, Радомир, Сливница, Царево. 

Последваха обаче куп жалби на нотариуси, заради които конкурсът остана на трупчета. Едва година по-късно Върховният административен съд (ВАС) "пусна" конкурса. Следващото, което трябваше да бъде направено е той да бъде обявен. Това така и не беше сторено по времето на министър Славов.

Пред "Сега" бившият министър обясни, че заради забавянето е изникнал въпросът дали информацията, на базата на която е обявен този конкурс, е актуална. "Възложихме справка по местата, за които е обявен конкурсът, и се оказа, че има промени", посочи Славов. Той призна, че в екипа му е имало различни становища дали конкурсът трябва да бъде обявен. Той преценил да не обявява такъв чувствителен конкурс в края на мандата си. "Тъй като има много спекулации, предпочетох при очертаващия се край на мандата да не влизам в тази тема", каза бившият министър и припомни, че основната енергия на министерството е била насочена към новия Закон за съдебната власт. Славов застъпвал становището, че конкурсът трябва да бъде прекратен. Ресорният зам.-министър - Георги Николов, който запази поста си и в служебното правителство, обаче смятал, че конкурсът трябва да бъде обявен. "Ако се взема решение за продължаване на конкурса, ще трябва сериозно изменение на самата заповед", категоричен е Славов.

От министерството отговориха писмено на "Сега", че заповедта за конкурса ще бъде публикувана в "Държавен вестник" следващата седмица.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?