Медия без
политическа реклама

Пеевски, Борисов и Иванов се обявиха за членство на Украйна в НАТО

А ПП се оказа в положение да уверява медиите, че принадлежи към проукраинските политически сили

29 Юни 2023Обновена
Политиците настояват българските институции да продължат да оказват политическа, военна и др. помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й.
Илияна Димитрова колаж
Политиците настояват българските институции да продължат да оказват политическа, военна и др. помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й.

Интересна инициатива в подкрепа на Украйна подеха водещи политици в Народното събрание. Днес в деловодството на парламента беше внесен проект на декларация, с която се обявява, че страната ни застава зад членството на воюващата страна в НАТО.

Документът (пълният текст е накрая - бел.а.) е подписан от водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпартийките му Десислава Атанасова и Екатерина Захариева; лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата бизнесмен от движението Делян Пеевски; съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов; зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и колежката му от партията Павела Митова.

За отбелязване е, че сред вносителите липсват политици от ПП. Вечерта на същия ден хората на Кирил Петков и Асен Василев се усетиха, че са оставени извън групата на проукраинските политически сили и спешно потърсиха медиите, за да опровергаят това, което нарекоха "погрешно интерпретирана информация". В публична позиция ПП увери, че "категорично подкрепя членството на Украйна в НАТО", както и че цялата партия застава зад написаното в документа.

Иначе политическите сили, застанали зад проекта, традиционно подкрепят евроатлантическата ориентация на страната. Що се отнася до Пеевски, той напоследък се старае също да покаже, че работи в тази посока – дори внесе законопроект, с който се затяга надзорът над влизането на руски капитали в българската икономика. Депутатът бизнесмен беше санкциониран по американския закон "Магнитски" през 2021 г.

Авторите пишат в проекта на декларацията, че се „осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ“; настоява се за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя се запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

В тази връзка, в декларацията се заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира е прекратяването на военните действия и незабавното, пълно изтегляне на руската армия отвъд международно признатите граници на Украйна. А българските държавни институции се призовават да продължат да оказват политическа, военна, военно-техническа, финансова и хуманитарна помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й в нейните международно признати граници.

От българското правителство се очаква да изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО, по-конкретно на предстоящата среща на върха на Алианса през юли т.г. във Вилнюс. А към съюзниците ни авторите на декларацията се обръщат с апел да използват въпросната среща, за да очертаят ясни параметри за пътя на Украйна към членство в пакта.

 

Последвайте ни и в google news бутон