Quantcast

Медия без
политическа реклама

Паника в Скопие: Българска фирма брои македонците

03 Март 2021

Стартиралото преди два дни преброяване на населението в Северна Македония донесе нови "български" казуси за управлението в Скопие. 
За да покаже, че РСМ се грижи за малцинствата, македонският външен министър Буяр Османи неочаквано покани сдруженията на българите в Македония да поискат специална графа в преброителните листи, в която желаещите да се идентифицират като българи. Шефът на Статистическата служба Апостол Симовски обаче обяви предложението за безсмислено, тъй като не се предвиждат колони за етноса, като всеки гражданин може свободно да заяви какъв е неговият етнос. 

Днес Асоциацията за македонско-българско приятелство директно заплаши македонците с български паспорти, че могат да загубят българското си гражданство, ако излязат с неверни данни при преброяването. Симовски обаче уверява, че нито България, нито която и да е друга държава може да получи информация за вота на гражданите, защото това е строго поверителна тайна.

Преброяване на македонците започна в диаспората, която се отчита с помощта на електронно приложение, в което има възможности за отбелязване на етническа принадлежност, включително "българи". В Скопие веднага се появиха опасения от възможни манипулации, тъй като страницата на преброяването census.stat.gov.mk е направена от българска компания Scale Focus. Симовски уверява, че данните са напълно защитени и нито компанията, нито той имат достъп до тях.  Вчера обаче сайтът Antropol.mk заяви, че това е „изключително скандално и допълнително подкопава легитимността на целия процес".

„Базите данни са наши и никой друг няма достъп, дори компанията, която е направила приложението. Само предварително проверено лице със сертификат може да влезе в базата данни. Дори аз не мога да вляза", каза шефът на македонската статистика.

Според официални изявление от София, в момента около 100 000 македонци са получили български паспорти, т.е. те са декларирали, че имат българско самосъзнание. Според последното преброяване в Македония, проведено през 2002 г., само 1487 души са се декларирали като българи.

Още по темата