Медия без
политическа реклама

Откриха огромно количество много опасни вещества в Перник

Сред тях има 200 кг. живак, киселини, основи, но опасността за града е елиминирана, твърди прокуратурата

29 Май 2024
Тук са открити опасните вещества, твърди прокуратурата
БНТ
Тук са открити опасните вещества, твърди прокуратурата

Огромно количество отровни вещества е намерено в склад в Перник, съобщи прокуратурата. Сред тях има стотици килограми живак, киселини, основи.

На 22 април 2024 в Районната прокуратура на град Перник са постъпили данни за наличието на опасни отпадъци. Образувано е досъдебно производство и са назначени трима прокурори по случая. В помещението е съхраняван метален живак от 99,99%. Намерени са доказателства за виновността на две лица. Това съобщи прокурор Христофор Рачев, говорител на Районна прокуратура – Перник, цитиран от NOVA.

По отношение на виновните лица предстои предявяване на съответните постановления в предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред и срок. Към момента продължават да се извършват действия по разследване, включително и на терен, добави  Рачев.

„След образуването на досъдебно производство получихме съдействие от ДАНС, МВР и окръжния прокурор. Мястото е обезопасено и е намерено подходящо място за съхранението на веществата”, каза районният прокурор Гергана Малиновска. „Елиминирана е опасността за гражданите на град Перник и за околната среда”, добави тя.

По думите на наблюдаващия прокурор Теодор Николов са намерени 200 кг живак, както и киселини, основи и други опасни вещества. В момента те се намират в помещение на частна фирма.

На брифинг на прокуратурата стана известно, че предприятието, в което са открити опасните вещества е частна собственост. Същото е имало разрешение за работа с такива. От държавното обвинение поясниха, че повече информация по случая ще бъде дадена при последващо развитие на разследването, тъй като продължава процесът по събирането на доказателства.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Перник, живак

Още по темата