Медия без
политическа реклама

Недоволни от анти-ковид мерките протестират в големите градове

30 Авг. 2021Обновена
БГНЕС
На сборния пункт за протеста в София пред пилоните на НДК се събраха 100-150 души с предварително подготвени плакати.

Граждански организации и сдружения на бизнеса организираха протестни шествия в големите градове срещу очакваните по-строги ограничителни мерки на фона на растящата четвърта ковид-вълна. 

В София се състоя протестно шествие и митинг срещу задължителното ваксиниране и ограниченията, въведени от здравния министър, които според протестиращите са дискриминационни. Протестът бе под надслов "Не можеш да експериментираш с мен! Не можеш да ме лишиш от права!", като тръгна от НДК малко след 17 часа. На отправната точка се събраха 100-150 души. Сред хората, които държаха реч пред тях, бе и началникът на COVID клиниката в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, който е сред организаторите. "Протестираме срещу начина, по който ваксината се използва за разделение на обществото, Създават се прегради, които са безсмислени", заяви доц. Мангъров.

Шествието премина по бул. "Витоша", покрай образователното министерство и президентството. За 19 часа е предвиден голям митинг пред сградата на Народното събрание.

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) е обявило протест утре във Варна. "Втора година животът на близо половин милион души, работещи и разчитащи за препитанието си на нашия сектор се превръща в залог на една здравна криза с жестоки икономически последици. В бизнеса несигурността и липсата на план излизат скъпо и горчиво. След поредните тревожни новини и липсата на какъвто и да било задоволителен спасителен изход за нас, не ни остава друго освен да се мобилизираме и да изразим своето недоволство с цялата непримиримост и категоричност, които законът ни позволява докато не ни бъде предложена задоволителна стратегия, която да ни спаси и съхрани", се посочва в отворено писмо на сдружението.

Писмото бе разпространено час след като главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев внесе доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки, в това число и затваряне на закритите площи на заведенията.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага нови ограничения с цел прекъсване на механизма на предаване на инфекциите от COVID-19.

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) също остро реагираха на предложените от д-р Ангел Кунчев по-строги мерки. "Това е частичен локдаун. Предлага се хотелите да обслужват само с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, което е и противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хиляди остават без работа и на улицата", коментира председателят на БАЗ Ричард Алибегов. Той поясни, че ресторантьорите нямат право да проверяват лични данни на хората и затова не може да установят дали един сертификат е истински или не.

"Ще протестираме. Този път целият туризъм е обединен - и хотелиери, и ресторантьори. Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция, но в никакъв случай няма позволим това да се случи отново", допълни той.

Ключови думи:

шествие, коронавирус

Още по темата