Медия без
политическа реклама

Над 90% от жителите на "Гоце Делчев" са против зелената зона

Според кмета на район "Триадица" обаче там и в "Стрелбище" платеното паркиране "чука на вратата"

Илияна Димитрова
В предишния мандат на СОС предложението за въвеждане на зелена зона бе отхвърлено от жителите на "Редута", "Изгрев" и "Стрелбище".

Над 90 на сто от жителите на ж.к. "Гоце Делчев" в София са внесли отрицателни становища относно подготвителните действия на Столична община да въведе зелена зона в квартала им. Това стана ясно по време на второто обществено обсъждане по въпроса, проведено от кмета на район "Триадица" Димитър Божилов. Той съобщи, че след първия дебат през януари в администрацията са внесени 733 отзива на живеещи в комплекса, в съседни квартали и на хора от други части на столицата, свързани с "Гоце Делчев". От тях 50 становища са в подкрепа на включването на квартала към периметъра с платено паркиране, а 539 души са се изказали категорично против. В 21 писма липсва изразено становище за или против зелената зона, като в тях повече се набляга на анализ на ситуацията в "Гоце Делчев". 121 са становищата от хора от други части на София, които също са били отчетени, стана ясно от думите на районния кмет. Проектът на местната администрация предвижда платеното паркиране да обхване пространството между бул. „България“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „П. Ю. Тодоров“, Перловска река (вкл. бл. 261) и бул. „Тодор Каблешков“.

За пореден Божилов път каза, че е привърженик на платеното паркиране, тъй като според него то значително решава проблема с паркоместата в кварталите, в които е въведено. Районният кмет заяви също така, че никой в Столична община все още не е искал администрацията му да работи по подготовката за въвеждането на зона в "Гоце Делчев". В същото време обаче Божилов каза, че според него тя "чука на вратата". Той припомни, че по закон не е длъжен да провежда обществено обсъждане, но въпреки това го направил, за да разполага с информация, ако бъде попитан "след месеци или години". Решението за въвеждане на синя и зелена зона се взима от Столичния общински съвет.  

На коментар на жител на съседния квартал "Стрелбище", че ако само в "Гоце Делчев" се въведе зелена зона, това ще доведе до автомобилен натиск върху неговия комплекс, Божилов реагира, че няма вариант платеното паркиране да се въведе само в "Гоце Делчев", без да обхване "Стрелбище". В миналия мандат на СОС обаче в "Стрелбище" също имаше обществено обсъждане по темата, което приключи с тотален превес на противниците на зелената зона. 

Както и на предишното обсъждане в "Гоце Делчев", и на това хората от квартала мотивираха нежеланието си да плащат, за да паркират пред блоковете си с това, че през последните години Столична община преди всичко е отнемала паркоместа с издадените разрешения за строеж, като не е направила достатъчно да създаде нови. Голяма част от изказващите се поискаха управляващите в София да изградят етажни паркинги в "Гоце Делчев", да освободят района от излезлите от употреба МПС, да оптимизират автомобилното движение и тогава да мислят за въвеждане на платено паркиране. 

Както "Сега" писа, през януари бе съобщено, че при 21 000 жители с адресна регистрация в "Гоце Делчев" регистрираните автомобили по данни на КАТ са 5601, а предвидените от ЦГМ паркоместа са 5 000. Преди месец жителите на квартала отново категорично се обявиха против въвеждането на зелена зона. Като основен довод те посочиха, че проблемът с паркирането се появява вечер, когато живеещите се върнат от работа и когато зоната вече не функционира. Те призоваха общината да приложи специфични мерки за отделните части на София, а не навсякъде да налага синя и зелена зона. За "Гоце Делчев" например изказващите заявиха, че биха подкрепили въвеждането на вечерна зона. 

С нежеланието си да допуснат зелената зона обитателите на "Гоце Делчев" се присъединяват към тези от няколко други квартала на София. През последните години тя се разшири в ж.к. "Яворов" и в нов дял от ж.к. "Иван Вазов", както и в Зона Б-19. След това обаче платеното паркиране бе отхвърлено в "Редута", "Изгрев" и в "Стрелбище", като аргументите бяха сходни на тези в "Гоце Делчев".      

Още по темата