Медия без
политическа реклама

МВР разпитва организаторите на "София Прайд" за "джендърство"

Проверява се и кой вандализира билбордовете на кампанията, обясниха от прокуратурата

11 Авг. 2023
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Проверката е започната след като в СРП е получен сигнал на 19.06.2023 г. от Инициативния комитет за провеждане на референдум за забрана на обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепция за друг пол, освен мъжки и женски сред деца и ученици в образователната система на България.

Организаторите на "София Прайд" са разпитвани по проверка дали кампанията, рекламираща събитието, заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност. За това алармираха от "София Прайд" с пост във Фейсбук.

"Почти два месеца след "София Прайд", нито полицията, нито прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация са предприели стъпки във връзка с вандализираната кампания "Нашето семейство те кани на София Прайд". Вместо да разследва кой заля с черна боя, надраска с обиди и заплахи и скъса част от рекламите, Софийската районна прокуратура е започнала проверка дали кампанията заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност", пишат организаторите.

Те разказват, че представители на фондация "Глас" и Българският хелзинкски комитет са били извикани в СДВР, за да дадат обяснения и "да посочат точния брой гей двойки, участвали в кампанията, и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на РБ, както и семействата, които не са гей двойки".

"Това не е първоаприлска шега, а текст от прокурорската проверка, която е започнала по сигнал на Инициативния комитет за свикване на референдум срещу "джендър идеологията", организиран от БСП", посочват от "София Прайд". Владимир Шейтанов от Инициативния комитет коментира пред bTV, че плакатите са нарушение на обществения ред. "Анти-джендърството" се превърна в основна част от риториката на БСП, пламенно използвана от депутатите от левицата и по време на приемането на последните спешни промени в Закона за защита от домашното насилие. (Те бяха обнародвани днес.)

Сведения по проверката са дали Галина и Елена, които са на един от плакатите. Трябвало е да се обясняват защо са се снимали с децата си и са твърдели, че са нормално и почтено българско семейство. 

"Това е тормоз, който ние няма да толерираме. И в който за огромно наше съжаление, съучастници стават МВР и Прокуратурата на РБ. Ще предприемем действия по сезиране на международните институции и наши партньори", заканват се от организацията.

Проверката е започната, след като в Софийската районна прокуратура е получен сигнал на 19 юни 2023 г. от въпросния Инициативен комитет, казаха за "Сега" от държавното обвинение. В сигнала са посочени данни за извършени престъпления и затова е започната проверката. Въз основа на законовите си правомощия, прокуратурата е длъжна да назначи проверка, когато е сезирана с данни за евентуално извършено престъпление, допълниха от там.

Неофициално разследващи обясниха, че проверката цели да разбере поставени ли са децата в риск, като са снимани и сложени на билбордове, т.е. дали децата няма да бъдат тормозени от някого заради избора на родителите им. 

Проверява и случаят на вандализираните билбордове, казаха още от пресцентъра на прокуратурата. За тази проверка държавното обвинение се е сезирало само.

ДЕЖАВЮ

Преди по-малко от месец се разбра, че в Пловдив тече проверка за разпространение на порнография заради прожекция на филма "Близо". Проверява се агресията на привържениците на "Възраждане" пред киното, обясни тогава прокуратурата. Резултати от проверката още не са обявени.

Ключови думи:

София Прайд