Медия без
политическа реклама

МВР бави уж спешната проверка за обидите си към малтретирано момиче

Вече две седмици не може да се установи нарушение на юрисконсулта на ведомството

Според юрисконсултката на СДВР, момичето е трябвало да скрие гърдите си, докато е била арестувана. Нищо, че е с белезници.

Вече повече от две седмици СДВР не може да приключи "спешната проверка", започнала след грозните обиди на юрисконсулта на ведомството спрямо момичето, което осъди вътрешното министерство за това, че беше малтретирана от полицаи по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. От пресцентъра на СДВР съобщиха за "Сега", че ще обявят резуталтите, когато приключи проверката.

Още не е установено дали юрисконсултът Деляна Иванова е нарушила Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация. Според нея Административният съд в София неправилно присъжда неимуществени вреди на Цветелина Цветкова в размер 40 000 лв. заради действията на полицията спрямо нея по време на летния протест преди три години.

"Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример", пише юрисконсултът Иванова.

Тя претендира, че съдът трябва да разгледа хипотезата на закона, според която, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи. Не е ясно обаче каква е вината на пострадалата. Дали че е облечена провокативно, или че е била на протест, защото нито от двете обстоятелства не дава право на полицаите да извършат доказано незаконен арест, или пък да се гаврят със задържания, бил той и чисто гол. 

"Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина срещу органите на реда и след това да се изкарваш "света вода ненапита и жертва" само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение", пише още в жалбата на юрисконсултът.

Още по темата