Медия без
политическа реклама

МС: Няма непосредствена заплаха за България след атаката на Иран

Не се налага свикване на заседание на правителствения Съвет по сигурността, твърдят от служебния кабинет

14 Апр. 2024Обновена
Димитър Главчев събра в МС министри и шефове на служби заради иранската атака
Министерски съвет
Димитър Главчев събра в МС министри и шефове на служби заради иранската атака

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България след атаката на Иран срещу Израел. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост. „Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви премиерът Главчев. До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС, съобщават от правителството.

Държавният глава Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението. Това съобщиха часове по-късно от прессекретариата на президента.

"Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила", се казва в съобщението. 

Държавният глава е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона, информираха още от прессекретариата на президента. 

По-рано сутринта българското министерство на външните работи обяви, че "България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност". България се обявява за максимална сдържаност и деескалация, посочват от МВнР.

Заради ситуацията в Близкия изток два полета от София за Тел Авив са отменени, съобщиха от летището в София. Първият анулиран полет е този на Ел Ал, който трябваше да излети малко след полунощ, а вторият е на "Уизер", който бе насрочен за 6:00ч. Анулиран е и полетът за Хургада, който също трябваше да излети в 6:00 часа. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата