Quantcast

Медия без
политическа реклама

Момиче е жестоко пребито от полицаи след протеста срещу БФС

20 Ноем. 2023
БГНЕС
Протестът срещу БФС миналата седмица беше белязан от брутално полицейско насилие, заради което ПП-ДБ поискаха и оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

19-годишно момиче е пребито в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" в София миналия четвъртък след протеста срещу БФС. За това разказа пред bTV адвокат Полина Велчева. По думите ѝ момичето е повалено на земята и бито от четирима полицаи. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите, вече без екипа си, ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, "за да я смачка", съобщи адвокатът. Всичко това е било придружено с много нецензурни думи. Велчева посочи, че от МВР ще бъдат изискани записите от камерите в полицейското управление, защото в случая този служител сам си е признал.

Междувременно зам. главният прокурор Мария Павлова припомни, че има няколко разследвания за превишаване на полицейските правомощия и упражнено насилие над мирни граждани по време на протеста на футболните фенове в четвъртък. Разследванията са поверени на следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Самата адвокат Велчева е била на протеста миналия четвъртък. "Не бях на първа линия, но бях в средата. Имаше много деца и майки", каза тя. И допълни, че не може да определи дали е имало предпоставки да бъде използвано водното оръдие. "Имаше хвърлени пиратки, но не бяха голям брой. Имаше много хора не от агитките", посочи тя.

"Ако трябва да сравня с протести срещу правителството през 2020 г., имаше водно оръдие на 2 септември 2020 г. Аз също бях на площада, но не помня то да е използвано. Имаше много повече хора тогава. Тогава не беше използвано, а сега – в рамките на 20 минути", посочи тя. Велчева е адвокат на Евгени Марчев, който пострада при боя зад колоните на Министерския съвет. Това разследване още не е приключено от прокуратурата.

Ей сега ще станат 3 години от 10 юли 2020 г. когато насилници, облечени в полицейски униформи, биха мирно протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Велчева разказа и как група протестиращи се оказват приклещени от полицията на ул. "Иван Вазов". Служителите на реда започват да удрят с палки по щитовете си, после нареждат на хората да легнат на земята. "С мен се свърза момче, което случайно преминава. Той не е футболен фен. Каза, че са били около 30-40 души. Не са били с качулки, лицата им са се виждали. Изпълнявали са всички полицейски разпореждания. Всички са легнали. Това, което той ми обясни, е, че част от момчетата с били бити и преди това. Лягат един върху друг и са започнали да ги бият", обясни адвокатката. По информация на клиентът й тези хора не са задържани, личните им карти са проверени и са пуснати, след като стоят 20 минути на земята. "За мен това, което се вижда (на видеоклиповете, б.а.), не са дисциплинарни нарушения – това са престъпления“, категорична е адвокат Велчева.

Според нея полицаите, нахлули в заведението до Спортната палата, са удряли с палки клиенти, без дори да им искат документ за самоличност. "Дори и да има оперативна информация, че лицата, които са палили полицейския бус, са вътре, това не е начинът да бъдат задържани. Не виждаме дори проверка на лични документи", посочи тя. И обърна внимание, че на всички клипове се вижда, че полицаите са без отличителни знаци и нямат номерата, които са задължителни по закон да носят.

По думите на Велчева тя вече се е явила на шест дела срещу протестиращи, на които са били съставени актове от полицията. И всички тези актове са паднали в съда.

"Вече има идентифицирани"

Главният секретар на МВР Живко Коцев коментира днес, че ръководството на министерството ще бъде "абсолютно нетърпимо към проявите на излишна агресия и физическа сила" от страна на полицаи. Той добави, че ще бъде търсена дисциплинарна отговорност от служителите, които са проявили сила извън нормативните правила, а където бъде открито престъпление, ще бъде сезирана прокуратурата.

Вече имало идентифицирани служители, които са превишили правата си и срещу тях има дисциплинарни производства, обясни Коцев. И допълни, че Инспекторатът в МВР проверява цялостната организация по охрана на протеста от 16 ноември.

"Цялостното събитие е много тревожно. Създаването на обществени размирици и безредици е явна провокация към държавността и нормалното функциониране на държавните институции, спокойствието и сигурността на гражданите. Гражданите трябва да бъдат защитени и ние не може да бъдем пасивни така, че някой да прояви своята комплексарщина и мъжество. Да го правят в библиотеките и спортните зали, да решават казуси, по този начин да изливат агресията си", каза още Живко Коцев. Припомни, че и полицаи са били ранени, като 33-ма са потърсили медицинска помощ, а ранените фенове били 18.

 

Ключови думи:

полицейско насилие

Още по темата