Медия без
политическа реклама

Министърът на икономиката Даниела Везиева се проверява за плагиатство

Става дума за "политическа атака в перфектния тайминг", смята тя

10 Дек. 2021Обновена
Везиева е заявила пред БНР, че няма притеснения за дисертацията си
БГНЕС
Везиева е заявила пред БНР, че няма притеснения за дисертацията си

Министерството на образованието проверява сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, потвърдиха днес от МОН.

Става дума за сигнали срещу четирима докторанти, чийто научен ръководител е проф. Венелин Терзиев, който през август т.г. е освободен от длъжността професор в Русенския университет. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев. "Сигналите срещу тях са минали етапа за допустимост и в момента се проверяват от Комисията по академична етика в МОН", уточниха от министерството пред "Сега".

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в МОН. В сигнала за Везиева се твърди, че 171 страници от общо 180-те в дисертацията й на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България" са преписани от други автори и източници, което прави 95% плагиатство, съобщи БНР

В сайта на министерството на икономиката Даниела Везиева е представена като магистър по финанси и кредит в Стопанска академия в Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор", както и като доктор по икономика в Национален военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. От рейтинговата система на университетите обаче става ясно, че във военния у-т в Търново няма специалност икономика. "Тя всъщност е доктор по национална сигурност", посочват от БНР.

Пред националното радио Даниела Везиева е заявила, че няма притеснения по отношение на нейния процес на докторантура. По думите й научните й ръководители са трима, докато според БНР те са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков.

Малко по-късно, в кулоарите на парламента, Везиева определи сигнала за плагиатство в дисертацията ѝ като политическа атака. "Според мен тя (атаката срещу мен - бел. ред.) си е чисто политическа в правилно подбрания момент - предстои да бъде сформиран кабинет, аз съм част от служебния момент, така че тя си е с перфектен тайминг по отношение на всичко това в страната ни…Не очаквайте от мен да се държа по начина, по който се държат към мен - да се пуска в пространството нещо, което не е потвърдено. Но всичко, което се случва в последните две седмици, определено говори за такава политическа атака в перфектния тайминг", коментира тя.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

За въпросния научен ръководител на Везиева - Венелин Терзиев пък в публичното пространство има редица сигнали за нередности при академичната му кариера. Преди дни началникът на Националния военен университет във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов е пратил сигнал до министерствата на образованието, на отбраната, до администрацията на президента, ДАНС и др. В него става дума за два доклада на Терзиев, публикувани в системата Scopus в съавторство с руски гражданин, които засягат образованието на курсантите във военния университет и психологическите аспекти за причините, които довеждат до тяхното напускане. По данни на БНР докладите са представени във Владивосток и в Истанбул, но такава тема, засягаща българските курсанти, не може да се разработва без изрична заповед на началника на университета и без съдействието на катедра "Психология". "Не искаме университетът да бъде свързван с подобен тип публикации", заявява пред БНР ген. Маламов. 

Пак пред радиото проф. полк. Стойко Стойков от Военния университет обобщава стремителната му кариера в научната област: "За четири години представя четири дисертации. Монографиите са 37. През 2013 година има 21 публикации, 2014 година - 150, в следващите години съответно - 189, 147, 334, 141, 172, 179, през тази година досега има 137 публикации... Образованието е това, което формира ценности. Когато си позволил образованието ти да няма ценност, останалите ценности, към които се стремиш, няма да бъдат постигнати", заявява той.

През август т.г. пък Терзиев е освободен от Русенския у-т "Ангел Кънчев". "В резултат на атестирането на колегата Терзиев бяха дадени ниски оценки от членовете на катедрата и след това така, както е по правилник въпросът бе придвижен към атестационната комисия, която потвърждава тези оценки и няма препоръки към него и към Катедрата по този въпрос", коментира тогава за БНР деканът на Машинно-технологичния факултет доц. Димитър Димитров.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата