Медия без
политическа реклама

Министрите манипулират: В бюджета има пари за здравеопазване

Служебното правителство е предложило буферът за здравни разходи да се върне на министерствата

12 Авг. 2021Обновена
Служителите на Спешна помощ протестираха заради нова методика за изплащане на добавките за първа линия. "Парите за август няма да стигнат", твърди здравният министър.
Илияна Кирилова
Служителите на Спешна помощ протестираха заради нова методика за изплащане на добавките за първа линия. "Парите за август няма да стигнат", твърди здравният министър.

Предполагаемата криза във финансите за здравеопазване се оказва манипулативна. И без актуалиация в бюджета към момента има налични достатъчно средства за здравни разходи. Заложеният от правителството на ГЕРБ буфер за системата на здравеопазването не е изчерпан, но служебното правителство е готово да се откаже от него и да го върне към другите министерства. Това става ясно от наличните данни за ресурсите в системата на здравеопазването и изговените от правителството и НЗОК проекти за изменение на бюджетите на държавата и здравната каса за тази година.

Според одобрения от правителството в края на юли оперативен план за борба с пандемията заложеният 5% буфер по бюджетите на всички бюджетни организации възлиза на близо 578 млн. лв. От тези пари с постановления на МС вече са изразходвани 179 млн. лв. за здравни нужди, тоест наличните средства остават в размер на 398 млн. лв. Буфер има и по линия на отпуснатите в края на 2020 г. 294 млн. лв. за закупуване на ваксини и други продукти. От тази сума към края на юни са усвоени 208 млв. лв., тоест има налични 86 млн. лв. Така към момента системата на здравеопазвването може да разчита на близо 480 млн. лв. пари като буфер за допълнителни разходи.

Изненадващо с одобрения проект за актуализация на бюджета служебното правителство на практика се отказва от голяма част от буфера. Според действащите текстове тези 5% могат да се ползват от съответната институция едва след 1 декември, в случай че междувременно не са насочени към покриване на разходи на МЗ, НЗОК и държавния резерв. Сега служебното правителство предлага крайният срок да се измести на 1 септември и неизползвваните суми да останат по оригиналните бюджети веднага след този срок. 

На този фон - буфер от 400 млн., от който кабинетът се отказва, здравната система твърди, че се нуждае спешно от 200 млн. лв. (46,5 млн. лв. за ваксини, 119 млн. за добавки за работа на първа линия и др. разходи за лекарствени продукти). За част от тези разходи пари би следвало да има и по линия на останалите налични 80 млн. лв. за ваксини.

Не е толкова безспорна и нуждата от актуализация на бюджета на НЗОК, става ясно от прегледа на числата. От мотивите към проекта се разбира, че основната актуализация на здравноосигурителните приходи идва от планираното увеличение на пенсиите от 1 октомври – промяна, която не е ясно дали ще мине. Сътветно се актуализират и заложените разходи.

Ниският дял на разходите за здравеопазване (18,5% ) и подкрепа на бизнеса (23,8%) в предложената актуализация на бюджета с общо заложени 1,8 млрд. лв. разходи бяха изтъкнати и в становището на Фискалния съвет по актуализацията на бюджета. Според съвета центърът на актуализацията се измества от разходите, пряко свързани с кризата, към други разходи. Правителството не прави опит да оптимизира разходите въпреки наличието на сериозни буфери в бюджета, а цели да си осигури по-комфортна разходна част, считат експерти.

Служебният финансов министър Асен Василев потвърди днес след заседание на МС, че в бюджета има буфер от 398 млн. лв. за разходи в здравеопазването, но ако той се ползва, министерствата ще останат без пари за заплати и издръжка. Ако това е вярно, би означавало, че ГЕРБ са заложили бомба в бюджета, без да знаят, че няма да са на власт.

Василев отново изтъкна, че се чакат 2 млрд. лв. допълнителни приходи, които служебното министерство иска да разходва, но не може без актуализация на бюджета. "Без тези приходи ще издържим криво-ляво до октомври. Ще има 50 лв. добавка за пенсионерите за септември, но за октомври не е ясно. Ще има  пари и за избори, но няма да има за подкрепа по мярката 60:40", коментира Василев. Правителството продължава да отказва да говори за търсене на икономии и резерви в бюджета. 

Фискалният съвет сочи като проблемно и провеждането на пенсионна реформа през актуализацията на бюджета въпреки явната необходимост доходите на възрастните у нас да растат. Моделът на увеличение на пенсиите, предложен от служебния кабинет, не се подкрепя и от партиите в парламента. Не е ясно дали ще се стигне до гледане на проекта за актуализация на бюджета в НС на фона на сериозната политическа криза.  До момента не е сформирана нито една постоянна комисия в парламента, при което разглеждането на законопроект за актуализация на бюджета е невъзможно.

АПЕЛ

В същото време днес в началото на заседанието на Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев призова народните представители да намерят време да дебатират актуализацията на държавния бюджет и на двата по-малки бюджета - на Държавното обществено осигуряване и на Националната задравна каса.

"Без такава актуализация в следващите месеци до края на годината ще бъде особено трудно да се полагат онези мерки от държавата по отношение на бизнеса, гражданите, здравната и социалната система, за да се овладее здравната криза, която се очаква. За да избегнем социално напрежение наесен е желателно депутатите да имат предвид какви са желанията и вижданията на хората, които са ги избрали, а именно за предвидимост и адекватност в ситуацията", апелира Стефан Янев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата