facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Математикът в НОЩ: Отиваме към изхода на кризата

Щабът изнесе данни за само 6 нови случая през последното денонощие
Обновена
12 350

Математикът в Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов предвиди, че България отива към изхода на пандемията.

"Имаме стабилни сценарии. Преди седмица стабилен беше сценарият 50-80 (т.е. между 50 и 80 заразени на ден), сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20... Така че сме на второто стъпало на стълбата отдолу нагоре. След това отиваме на изхода, на който пише "край на медицинската част за този сезон" - каза Витанов пред bTV. - Има и още сценарии. Такъв е 100+, при който премиерът каза, че ще върне ограниченията. Има и по-тежки сценарии. А накрая има едно, на което какво пишеше? "Яко ще измрете"

Професорът каза, че още през март е обявил, че кризата ще продължи 2.5 до 3 месеца и си стои зад думите, защото "това означава средата или края на юни".

Витанов разкри и възможните сценарии оттук-нататък. Той припомни, че два пъти вече в света е имало епидемии от такъв вирус и двата пъти са затихвали. Но тогава е ставало въпрос за стотици хиляди заразени, а сега - за няколко милиона. 

"Вече зависи от поведението на вируса. 1/3 от вероятностите е сега вирусът да отшуми от самосебе си. Друга 1/3 е той да се прикрие в други страни където е зима - в Южна Америка, Аэрика. След това да се върне през есента и тогава има няколко варианта. Защото, ако иска пак да се разпространява, той трябва да мутира. Най-вероятният вариант, според мен, е вирусът да се завърне наесен, но в по-лека форма".

Според проф. Витанов основният проблем през есента ще бъде заради чужденците, които очакваме да започнат да пристигат след разхлабването на мерките.

"Това е основният проблем - дългият пас. Ако има дълги пасове от чужбина... Видяхте какво стана, като се върнаха хората от Холандия и цели области пламнаха. Трябва да се внимава, защото съществува такава опасност. Зависи и от това как ще реагира системата", обобщи Витанов.

В потвърждение на думите на Витанов, половин час по-късно неговият колега в НОЩ - доц. Димо Димов, обяви смайващо нисък брой заразени през последното денонощие - само шестима души, от които четирима са настанени в болници. Като разпределение новите случаи са в София (3-ма, един от които лекар), в Благоевград, Пловдив и Пазарджик - по един, като в Благоевград става дума за момче на 17 години.

Димов обаче започна с това, че са направени 443 проби - за сравнение: вчера пробите бяха точно двойно повече - 886, а бяха обявени нови 19 заразени. 

Общо потвърдените случаи на зараза с COVID-19 у нас станаха 2433, като увеличението на дневна база е с 0.2%.

През изминалото денонощие са били излекувани 22-ма човека, с което общият брой за страната става 862-ма, посочи доц.Димов и подчерта, че в последните 24 часа не е регистриран нито един починал, който да е бил заразен с коронавируса.

Средната възраст на починалите в България от вируса е 67.2 г.

СЕДМИЧНА СТАТИСТИКА

Националният оперативен щаб изнесе и седмичната си статистика, както в поседните понеделници. Според нея за първи път, откакто има епидемиологична обстановка за вируса в страната, броят на излекуваните е повече от този на новите случаи на заразени.

По възрастови групи най-често заразата се разпространява така: 21% между хората на възраст 50-59 г.; 19% сред тези на 60-69 г.; и 17% при хората между 40 и 49 г. 

"Ако сложим условна граница 60 г., тогава 66% от заразените са до 60-годишна възраст, а 34% - под 60-годишни", обобщи Димов.

Той направи сравнение и с общата смъртност в страната за периода 9 март-26 април, според данните на НСИ.

"Данните, спрямо същия период на 2019 г. са съизмерими, но все пак имаме 3% понижаване на общата смъртност", посочи доцентът.

Той обаче предупреди: "Въпреки тези оптимистични данни, това все още не е устойчива тенденция и се надяваме да се превърне в такава чрез продължаване на мерките - физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекционни мероприятия".

4935 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 93 (1.9%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в  57 (1.2%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 44 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 383, от които 12 (3.1%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни. 

 

131

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кантарджиев: Слушаме самозванци и изведнъж нещата се изпуснаха

04.07.2020

Обновена

12649 213
В Англия отварят заведения, хотели, фризьорски салони, кина и театри

04.07.2020

Обновена

1904 12
Нови 161 българи са заразени с коронавируса

03.07.2020

Обновена

6465 187

Коментари

Страници

Гласът

Най-вероятният вариант, според мен, е вирусът да се завърне наесен, но в по-лека форма".

Toзи "най-вероятен" вариант не е по-вероятен от варианта да се завърне наесен, но в по-тежка форма и с по-дълъг латентен период. 

 

Реално никой не знае какво ще се случи след месец, а да не говорим за наесен. 

geo_19

Колега, има стар опит с други подобни вируси. При тях е ставало точно така. 

Гласът

Колега, има стар опит с други подобни вируси. При тях е ставало точно така. 

Колко от тях са коронавируси? 

geo_19

поне два (през 2003 г. и 2013 г.  - MERS-CoV ). Ето за тази от 2003 г.:

 

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30550003.html

Гласът

поне два (през 2003 г. и 2013 г.  - MERS-CoV ). Ето за тази от 2003 г.:

И двата изчезват малко след като се появяват (заради ниската им заразност) преди да еволюират в нещо друго (повече или по-малко смъртоносно). 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Гутен Морген, нощниците 🙊

Su38

Мдам... Всички почнаха вече много храбро да говорят, как "Щабът" нищо не знаел за "епидемията" и всичките сведения била на аба...

Miranda
снимка на Miranda

Само 6 човека, вярно, от по-малко изследвани, но много добър резултат.

 

KTP

Той направи сравнение и с общата смъртност в страната за периода 9 март-26 април, според данните на НСИ.

"Данните, спрямо същия период на 2019 г. са съизмерими, но все пак имаме 3% понижаване на общата смъртност", посочи доцентът.

 Танаааа... Дзънннн.... и оркестърът свири Туш. 

шиши

Имаме стабилни сценарии. Преди седмица стабилен беше сценарият 50-80 (т.е. между 50 и 80 заразени на ден), сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20

Много уважавам математиците, които се самоуважават. Този не е такъв.  

KTP

Ще можем да се запишем в Гинес с първата епидемия довела до ПОНИЖАВАНЕ на смъртността... уникално! 

geo_19

И в Русия е същото. И там има понижаване на общата смъртност (въпреки 3-те хиляди от Ковид). Но там основно се дължи на драстично намалелите случаи на отравяне с алкохол съдържащ метанол, като и от алкохолно отравяне с "добър" алкохол. Сигурно и намалелите ПТП са допринесли за резултата (както и у нас).

Гласът

И в Русия е същото. И там има понижаване на общата смъртност (въпреки 3-те хиляди от Ковид).

По-скоро не. В Москва починалите за април 2020 са 10% повече от починалите за април 2019. 

https://www.themoscowtimes.com/2020/05/08/russia-is-boasting-about-low-coronavirus-deaths-the-numbers-are-deceiving-a70220

geni1

Да се върнем на въпроса.

 

Колко болни трябва да имаме за обявяване на епидемия?

 

И след като това количество от болни не е изпълнено, кой трябва да се линчува?

 

ОСТАВКА!

Тракийка7

Все така са 200 на 10 000.

шиши

Да се върнем на отговора. Що беше  #стойтесивкъщи? 

'FranceskRivalta'8

Не оставка, а НАРОДЕН съд за туземната колониална администрация, следваща дословно всичките идиотски препоръки на мафиотската СЗО!

Zmeja

Най-вероятният вариант, според мен, е вирусът да се завърне наесен, но в по-лека форма.

Така е. Пилците се броят наесен.

 

KTP

А ето това е направо бисер, направо е като копирано от книгата с вицове, от главата "Когато математиците станаха вирусолози"... 

 

"Имаме стабилни сценарии. Преди седмица стабилен беше сценарият 50-80 (т.е. между 50 и 80 заразени на ден), сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20... Така че сме на второто стъпало на стълбата отдолу нагоре. След това отиваме на изхода, на който пише "край на медицинската част за този сезон" - каза Витанов пред bTV. - Има и още сценарии. Такъв е 100+, при който премиерът каза, че ще върне ограниченията. Има и по-тежки сценарии. А накрая има едно, на което какво пишеше? "Яко ще измрете"

Общо взето когато правиш предвиждане от 0 до "Яко шъ измрете" все ще улучиш и ще можеш да кажеш накрая "Ние от НОЩ предвидихме този сценарии". 

 

Su38

Вижте, епидемия най-вероятно е имало, но има три маленькие разницы:

1. Не знаем истинския брой на заразените и вирусоносителите

2. Не знам, кога е започнала инфекцията.

3. Интензитетът на инфекцията (заразяемост, леталитет или смъртност, както искайте го наричайте) не е точно това, за което ни беше представен.

Всичкото това незнание се дължи на това стратегията за пробонабиране. Целта явно е била да се изолират контактите на проявилите клинични симптоми, затова по-късно тази стратегия беше наречена "потъшаване на огнища".

От действията изобщо не се вижда стремеж да изследване на развитието на инфекцията, просто се оглеждахме, какво правят другите и го прилагахме тук. Нито по отношение на изследване на развитието и динамиката на инфекцията, нито по поведението и свойствата на вируса, просто се правеше сравнение с другите, от което нищо не следва. Или поне не се виждат такива действия. Най-простото би било да се изследва една достатъчна добре стратифицирана таргетна група, която да бъде изследвана периодично. Но някой явно се противопостави на тази нелоша идея.

Нищо не се казва за пораженията от баналните сезонни грипове тип А и Б. Странно е това. Някак си те изведнъж изчезнаха от полезрението.

gpc

Всички тези неща са трудни за определяне където и да е по света, не само при нас. Относно откриваемостта, ако допуснем, че IFR (Infection Fatality Rate - брой починали към брой заразени) е еднаква навсякъде, можем по CFR (Case Fatality Rate - брой починали към брой диагностицирани) да мерим откриваемостта - по-голяма откриваемост прави по-малко CFR. Имахме под средната за света CFR (нашата е 5,34%, средната за света 6,37%), което значи откриваемост над средната и по-добра от САЩ (CFR 5,94%, където идиота Тръмп се похвали наскоро, че имат най-много заразени, следователно правят най-много тестове - ние с далеч по-малко тестове имаме по-голяма откриваемост от тяхната, всичко това благодарение на малкото заразени), далеч по-добре от Италия (CFR 14,26%), Испания (CFR 12,19%), малко по-добре от Китай (CFR 5,51%), малко по-лоша откриваемост от Германия (CFR 4,59%), но сме далече от лидерите по този показател в света като Южна Корея (CFR 2,38%) или Русия (CFR 1,02%, макар че техните смъртни случаи изглеждат учудващо ниско, но може и действително да имат свръхвисока откриваемост - не знам).

 

Разбира се, има много неточности, свързани с броенето на случаи, отчитане на смъртни случаи, евентуалните разлики в IFR в различните региони по света, увеличението на IFR, когато болниците се препълнят и т.н. Но няма фрапиращи разлики, които да сочат, че имаме огромен брой недиагностицирани случаи, които в останалия свят нямат.

Miranda
снимка на Miranda

Единственото, което има значение за нормалния ни живот, това е, че вирусът си отива. Ако се върне наесен, ще е модифициран и не така опасен.

Чакат ни морето, планината...😉

 

аман бе

"...и не така опасен..."

Дали? Защо?

geo_19

Ами защото (като всеки паразит) и вирусите нямат интерес да убият гостоприемника си. Ще се нагодят към мирно съвместно съществуване с хората.

Su38

Ахъм. Отива си да... Ама дали си е отишъл? Кой може да ти каже при тези данни? А дали е идвал и кога е дошъл и си е отишъл??? Което задава нови въпроси.

А вие продължавайте да вярвате в добрите хора и в приказките.

шиши

( сериозно )Няма никакво значение, но предпочитам да отбележа( ако позволите ), че съм впечатлен и напълно съгласен с Вашето разсъждение, отношение и логика. 

kramar

Вие колко познати, болни от Ковид имате? Аз - 0. Когато има грипна епидемия, всички наоколо са болни, всичко живо е с хрема и кашля и някакси нещата са видими. Не казвам, че хептен няма епидемия, но нещо ни изпържиха, това чувство не ме напуска.

шиши

Споделям Вашто чувство, прецакани сме( да не кажа: пре.бани ).

Testament
снимка на Testament

Едни мои орица  спретнали в софето една допитванка  млади ора с тефтери простичко  питали" Иматели познат ,Тестван, заразен, починал и да го свързват с т.н вирус

- 2800 запитани  отговори 99% НЕ  1 процент " Може би".

 

Преди да продължат дошли едни цивилни и ги  окаушили- нямали разрешения да питат.

 

ту ка едно колега писа ,че  в болницата се шматкали без дейност докторя и сестри   и се покачило общия секс фон

 

И пак  Как се включиха  частните болници   източващи милиони?

 

аз дет съм  няма ни маски ни  епидемии

аман бе

"...прецакани сме( да не кажа: пре.бани )..."

Не всички. По-късно (може би) ще разберем, че някои добре са захлебили. Както ни беше напомняно многократно през последните месеци, кризата за някои е бедствие, за други - добра възможност.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×