Медия без
политическа реклама

Терзиев и Габриел си прехвърлят топката за акцията на Митрофанова

Съветниците от ПП-ДБ-СС приеха декларация срещу кмета, а посланичката нарече Навални "агент на ЦРУ"

22 Февр. 2024Обновена
Посланик Митрофанова пред паметника в кв."Лозенец"
БГНЕС
Посланик Митрофанова пред паметника в кв."Лозенец"

Кметът на София Василв Терзиев и външният министър Мария Габриел си прехвърлиха един на друг отговорността за акцията на  руската посланичка Елеонора Митрофанова днес, когато тя поднесе цветя на метника костница в кв. "Лозенец". Поводът е Денят на съветската армия, а акцията се случва в момент, в който външните министри в много европейски страни вече привикаха руските посланици заради убийството на Алексей Навални с настояване за бързо и убедително разследване.  

Преди обяд от Терзиев съобщи, че министър Габриел е разпоредила на софийското кметство да осигури церемонията по поднасяне на цветя от Митрофанова. А той е изпълнил искането на МВнР. "Процедурите при организиране на митинг и на шествие, както и когато идва нота от МВнР с искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР", заяви той. По думите му в нотата от външно министерство пише: "Моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност". "В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно - не сгазят някой и да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша", каза той. На въпрос как така миналата седмица е забранил Луковмарш, а сега не може да забрани руската акция, той отговори, че става дума за различни разрешителни режими.

Късно следобяд обаче МВнР обяви, че даването на разрешения или откази за провеждането на събития, организирани от посолствата на други държави в България, не попада в компетенциите му. От Външно подчертаха, че не са предоставяли разрешения за организиране на подобни чествания. Оттам обясниха, че съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения следва да бъдат уведомени по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България, за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира. Като целта е информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност. В конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице.

Тази сутрин пред Столична община се състоя граждански протест, организиран от БОЕЦ, срещу разрешаването на поднасянето на цветя от Митрофанова. Групата съветници от ПП-ДБ-СС настоя за същото в декларация, като осъди режима на Кремъл. "Обръщаме се към кмета на София с призив да използвате своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен честване на „Деня на защитниците на отечеството" или ден на Съветската армия", се казва в декларацията. Кметът е издигнат от същата коалиция. 

"България е една от държавите най-обилно обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот. Жалоните на зависимостта доминират в нашата европейска столица до степен, че една от най-централните улици носи името на отговорния (Граф Игнатиев) за убийството на нашия най-ярък борец за национална независимост - Васил Левски. Ние, столичните общински съветници, сме длъжни решително и целенасочено да покажем, че заставаме на страната на Доброто – нашият избор е свободата и мира, и искаме същото за ползващата българската азбука Русия.
Поклон пред Алексей Навални! Памет за смелостта и съпротивата му!", завършва декларацията. 

 По същото време посланик Митрофанова, делегация от посолството и представители на БСП поднесоха цветя и венци на паметника.

В предишни години това се случваше на паметника на Съветската армия, но той вече е полудемонтиран и ограден. След церемонията пред БГНЕС по повод смъртта на Навални посланичката заявява: "Засега няма никакви официални коментари по този повод – нито какво се е случило, нито защо, затова не можем да коментираме. Можем да кажем, че всичко, което е имало до момента, са само евтини спекулации по въпроса."

"Изобщо нямаме никакъв интерес от смъртта му", казва Митрофанова.

По повод обвиненията, отправени от съпругата на руския опозиционен лидер – Юлия Навалная, която във видеообръщение директно обвини президента Путин, Митрофанова казва, че Навални е бил агент на ЦРУ, както и съпругата му. "Ако забелязахте, 10 минути след смъртта му, тя вече е обвинила нашия президент в това, че той бил убил Навални. Разбирате, че това не може да се прави, когато няма никакви данни", заявява посланичката.

Митрофанова отбеляза като "много печален факта, че не се спазва споразумението между България и Русия за опазване на взаимните паметници на културата и историята." Преди почти 4 години тогавашният, а и настоящ кмет на район Лозенец Константин Павлов иска да бъде премахнат паметника на двамата съветски войници, който се намира на бул. "Черни връх". От материал на "Свободна Европа" става ясно, че макар, че се нарича костница, не е известно там да има погребани воини. Тогавашният кмет Йорданка Фандъкова оставя без коментар искането на Павлов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?