facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Марешки е осъден на 4 г. затвор за изнудване

Прокуратурата направи всичко възможно, за да ме сплаши и да избягам, обяви лидерът на "Воля"
Обновена
17 309
 Илияна Кирилова
Веселин Марешки се подписа под проекта за конституция на ГЕРБ, без да го е чел.

Бизнесменът, лидер на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки е осъден на втора инстанция на 4 г. ефективен затвор по дело за изнудване. Това съобщи Варненският апелативен съд, който чете присъдата в понеделник.

„Прокуратурата направи всичко възможно, за да ме сплаши и да избягам. Нямам никакво намерение да бягам, ще се защитавам тук в България. Марешки не е изнудвач“, обяви Марешки пред Нова ТВ във вторник сутринта. По думите му важно е единствено какво ще каже третата инстанция.

Първата инстанция оправда политика, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната присъда срещу него и Красимира Колева. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8 хил. лв. глоба. Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.

Двамата са признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. "Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество", обясняват от съда.

Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Апелативният съд потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838 лв. – за увредено имущество.

Справки от Агенцията по вписванията и разпит на свидетел са изяснили пред съда, че заради заем от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки, в качеството й на управител на търговско дружество и Колева.

Според прокуратурата задължението на Колева към Марешки е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към "сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет". 

Защитата на бизнесмена-политик пледира, че той не е извършил престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Колева не е е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал, без да има материален интерес.

Решението на апелативния съд не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

До делото се стигна след инцидент през есента на 2014 г. Тогава Марешки влезе в конфликт с Миланов, като поискал да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Димитров пък е бивш съпруг на Колева. Тя потърсила помощ от Марешки, защото претендира, че имотът е неин и иска тя да получава наем от него, а не бившият й съпруг.

Марешки бил собственик на земя пред заведението и също искал наем, а след като Миланов отказал да му плаща, той спрял тока. Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но лидерът на "Воля" се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Срещу Марешки има и дело за изнудване със заплахи на конкуренти в аптекарския бизнес. Според прокуратурата той е заплашвал седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и тенденциозни проверки, ако не му прехвърлят дяловете си или не прекратят бизнеса си.

ОПРАВДАНИЯТА

"Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно", заяви пред БНР лидерът на "Воля" и добави: "За съжаление, в момент, когато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, явно някой е решил като най-удобен момент да покаже моя случай и ми е сложена по най-безобразен начин тази, макар и временна присъда, колкото сега да излезе новината. Да кажат, че дори уж подкрепя правителството, а са му лепнали присъда". Той беше категоричен, че ще обжалва присъдата и допусна, че тя може да бъде използвана за оказване на натиск върху него, но обяви, че няма да се поддаде.

"Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 –ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар.олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента - от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна- ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете  -други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да  послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”, обяви той по-късно в официална позиция до медиите.

61

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Аз съм Марешки" окупира парламентарната трибуна

16.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4810 47
Христо Ангеличин е окончателно оправдан и за телефонните централи

14.09.2020

255
Марешки обеща работа на всички, които изпаднат от властта

Коментари

Страници

Бонжуар

Весо вече беше осъден ефективно от ГРОБ да лежи 20 години на Кабакум...🥤🍨🏖️

Дан Колов

4 години? Срамота! Гешев, оставка...

Billy-Joe Winchester

Бре! 😃

TheCrusader
снимка на TheCrusader

еха ... това първият осъден ефективно,  действащ политик, ли е ?

Светозар

Единственият често цитиран от прокуратурата като „осъден зам.министър" - Христо Ангеличин е окончателно оправдан и по делото за купуването на телефонни централи в 12 посолства.

Съставът на ВКС с председател и докладчик Татяна Кънчева, освен че оставя в сила оправдателната присъда на Ангеличин, в решението си подчертава, че обвинението е за несъставомерно деяние.“, 14.09.2020 г. https://clubz.bg/103825-okonchatelno_opravdaha_zamestnik_na_daniel_mitov_s_kogoto_se_hvaleshe_prokuraturata

Светозар

Той и г-н Цветан Цветанов беше осъден на втора инстанция на 4 г. затвор ефективно, ама ...

ТМаринов

Политтеатърът с нов епизод. Безвазелинмагарешки, ама друг път! Ако беше осъден на последна инстанция, щеше да е новина. 

inventus

Скъсяват му синджира. Да не шава много. 

Светозар

Сега ще видим как Марешки ще осигури недостигащите депутати до 160 гласа за решение за свикване на ВНС.

Джиджи

Сега ще видим ...

Ще видим, ще видим, ама надали ... 👃

 

Щото, кат' се затутка съдА, току виж сме си обзавели и с поредно ВНС ... 😍😝😡

 

Бандинска държава, ей ❗️😲❗️😲❗️

ciceron 2

Мисля си че няма да му е скучно в пандиза.Доста стари пандисчии,чакат да започнат топла връзка с честния политик.

mitkomm

Защото той работи само и единствено за доброто на народа....

nencheva

Следващите инстанции ще го оправдаят ... за жалост...

Асол
снимка на Асол

Има само една следваща инстанция у нас. Въпрос за една пачка от чекмеджето на Боци - коя е тя?😉

Бобен

Долу ръцете от създателя на новата конституция.

Джиджи

Долу ръцете от създателя на новата конституция.

Абе, "създателят" е друг (😁) – широко известен на всички!

ама тоя бандит е достатъчен като КРЕПАЧ и ПРОКАРВАЧ на пустата нова конституция!!! 👎💩💨

чевермехайвер

 политик трябва да плати и 8000 лв. глоба

 

Марешки е удобен- даде подкрепа и не може да осигурява гласове в новата говорилня през март

Асол
снимка на Асол

Марешки отива на ВКС!😎

Джиджи

Правилно се е насочил /или, по-точно, са го насочили!/ – там Лозан Панов ше му види сметката ... 😂👏✌️

Послушко

Както имаше вече коментар по-горе - скъсяват му каишката.

Асол
снимка на Асол

Но пък има време и възможност да катурне сикаджията. Я да видм кво точно ше стане...щото не му оставиха пространство за маневри...

paragraph39

sega_veteran

/:/...Не се занимавайте с партенки, чете се само решението на съда, окончателното

..........................................................................................................................

НЕ е точно така!

Решението на първоинстанционния Съд и на всеки следващ, допустим по закон след него, става окончателно/влиза в законна сила!/ и ако НЕ бъде обжалвано/протестирано от прокурор/, или бъде пропуснат законният срок за обжалване или протестиране!

plemeBG

Тези дни е опасно да се казваш Веселин......Дали карат по азбучен ред ,за да се подготвим евентуално....

ciceron 2

ВКС може и да му увеличи присъдата,при обжалване.Лозан Панов едва ли ще пропусне случая.А въпросния случай е толкова ясен че от това по ясно няма къде.Само ЗАКОННИТЕ СРСта са над 40 часа подслушване.

бледият_конник

Абсолютно вярно. Хубаво е да се знаят и контактите и взимане-даването на Марешки с подземния свят. Тази Колева, чиито интереси Марешки защитава е братовчедка на известния във Варна Иво Гела. 

Veni V

Ездача, тоя Гела не беше ли солташ..к на Веско, бившия СПООРаджия? И после се разпърдяха...

Hasta la vista

Мхм, ето нещо интересно за невинния и втурнал се да помага на народа Веско Марешки:

https://dariknews.bg/regioni/varna/ivo-gela-izpluva-v-deloto-mareshki-veso-zhekov-pomagal-na-svidetel-sreshtu-dql-ot-imotite-mu-1545982

 

ppipi7766

Я да видим КОЙ ще гласува за ВНС даже без да чете какво предлагат?

PARAGRAF22

   ВАЗЕЛИН Марешки  👌

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Мммм, по-скоро обратното. Нищо чудно да са го изпързаляли. Да са решили да го дадат курбан. Но и неговите гласове не стигат до 160.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш