Медия без
политическа реклама

Македонци откриха клуб в Благоевград

30 Окт. 2022Обновена
БГНЕС

Представители на партии и на президентската институция на Република Северна Македония присъстваха на откриването на така наречения македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. Откриването премина без инциденти и при засилено полицейско присъствие.

Основен инициатор за откриване на македонски културен клуб в Благоевград е Сдружението за защита на индивидуални човешки права, което е обявено от българския съд като противоконституционно и незаконно, и в момента тече процедура по неговата дерегистрация.

Официални гости от югозападната ни съседка бяха лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Миле Бошняковски, началник на кабинета на президента Стево Пендаровски. Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че няма да присъства, но подготвя документи с официално искане до българската държава за легитимирането на клуба.

Мицкоски: Денес сме тука да ги поддржиме Македонците во Бугарија, и да испратиме јасна порака дека ние сме Македонци, кои зборуваат македонски јазикhttps://w...

"Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос". Това каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който пристигна в Благоевград за откриването на македонски културен център "Никола Вапцаров", предаде БГНЕС.

"Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони, и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България", продължи Мицкоски.

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: "Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България", попита той.

"Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб", каза още Мицкоски. 

От 11 часа пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград се проведе мирен протест на ВМРО. От партията категорично се обявявиха срещу опитите за легитимиране на противозаконни и противоречащи на Конституцията на България центрове в "сърцето на Пиринска Македония". Частната инициатива, наречена "македонски културен клуб" според тях е поредната антибългарска провокация от страна на политиците в Скопие. От ВМРО припомнят, че според Конституцията България е еднонационална държава, а в Преспанското споразумение е записано, че македонско малцинство в страната ни няма. 

"ВМРО не е против откриването на културно-информационни центрове в двете съседни страни, но смята днешното събитие, организирано от хора, които работят против българския интерес, за откровена провокация", заяви пред БНР съпредседателят на партията Ангел Джамбазки. "На държавно ниво, който и както иска, може да направи каквото иска…Това, което се опитват да направят днес в Благоевград, е грозна провокация, антибългарска провокация, затова решихме да не отговаряме на техния озъбен антибългарски екстремизъм със същото".

ВМРО не посети клуба, но на тротоара срещу него бе подредена изложба, посветена на бита и традициите на македонските българи. "Никой няма да попречи на никого да поднесе цветя под българските знамена. Добре са дошли да видят паметника на българина Гоце Делчев".

 

 

 

Още по темата