Медия без
политическа реклама

Махат всички стикери от предното стъкло на колите

Администрацията ще трябва да уведомява за изтичащи застраховка, технически преглед, книжки

09 Юли 2024
Божидар Божанов
БГНЕС
Божидар Божанов

По предните стъкла на автомобилите няма да има нито един стикер. Това ще стане факт, ако мине внесеният от ПП-ДБ законопроект за изменения в закона за движение по пътищата. 

За проекта се разбра от пост на депутата Божидар Божанов във Фейсбук. "Внесохме изменения в Закона за движението по пътищата. Предлагаме отпадане на стикерите от предното стъкло и възможност за онлайн регистрация на автомобил", написа той.

Божанов, който е бивш министър на електронното управление, беше двигател на законопроекта, с който през миналата година бе премахнат синият талон, който беше неизменно и задължително допълнение към шофьорската книжка. Картончето стана напълно излишно с промяна в закона и защото данните фигурират в национален електронен регистър. При наличието на елекронна система с данните и при положение че пътните полицаи са оборудвани с таблети за достъп до нея, хартиените документи са напълно ненужни, а в същото време МВР събираше по 2 лева за издаване на син талон. 

Сега се предлагат нови промени в закона за движение по пътищата, отново свързано с това, че данните се обработват електронно. Включително и тези, които сега се лепят като стикери върху колите.

Освен това, според измененията вече шофьори с повече от 5 невръчени електронни фиша или наказателни постановления ще бъдат спирани на пътя и ще им бъдат връчвани, така че да няма рецидивисти, които да се крият.

"Предвиждаме и да се публикуват доста отворени данни и всички системи на МВР, свързани с движението по пътищата, да са отворени за интеграция с външни системи - съгласно принципите на електронното управление. Предлагаме и задължение за администрацията за изпращане на уведомления за изтичащи документи (застраховка, технически преглед, свидетелство за управление)", посочва още Божанов.

Промените дават възможност за обжалване на електронни фишове по настоящ адрес на нарушителя, вместо по местонарушение, възможност за електронна документация при провеждане на курсове за придобиване на правоспособност, автоматизирано издаване на електронен фиш при установяване с камери на липса на технически преглед или застраховка, автоматизиран контрол на жп прелези.

От 00. часа на 7-ми август сините контролни талони към шофьорските книжки официално престават да съществуват и вече няма да е нужно да се носят от водачите на автомобили. Това предвиждат обнародваните вече промени в Закона за движeниe пo пътищaтa.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?