Quantcast
КПКОНПИ е осъдена за 40 хил. лв., след като се отказала от конфискация | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ е осъдена за 40 хил. лв., след като се отказала от конфискация

Това е обезщетението за вредите, причинени на съпрузи, срещу които комисията е водила дело
7 447
 Илияна Кирилова
Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който оглави КПКОНПИ преди няколко месеца, отказва да предостави информация за обезщетенията, които комисията е осъдена да плаща.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 40 хил. лв. на двама съпрузи, срещу които е водила дело за конфискация, от което сама се е отказала. Това видя "Сега" в решението на съдия Ралица Костадинова от Окръжния съд във Варна. То не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд в града, който би могъл и да увеличи обезщетението.

Пред съда КПКОНПИ пледира, че няма доказателства за нейната отговорност - просто изпълнявала закона. Комисията настоява още, че е "специален държавен орган, елемент от системата на администрацията, но нейните актове и действия нямат пряко въздействие върху правната сфера на лицата".

Двамата съпрузи са поредните, които печелят дело по Закона за отговорността на държавата срещу комисията. Те настояват да получат по 75 хил. лв. за моралните щети, причинени им от КПКОНПИ, но съдът оценява страданията им от производството по конфискация, водено срещу тях, на по 20 хил. лв. Според магистратите това ще компенсира невъзможността им да водят нормален финансов живот, влошения им имидж пред кредитните институции и трайното им положение на неизправни длъжници. Искът им за 416 хил. лв. имуществени вреди е отхвърлен. Част от имуществените вреди са заради провалена заради наложените по искане на комисията възбрани върху имоти. Друга част е заради ипотечен заем, който те са изплащали. 

Комисията е водила дело срещу семейството и по време на производството срещу тях, имуществото им е блокирано. През ноември 2014 г., когато искът за конфискацията трябва да се гледа от съда, от комисията се отказват от него след тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Причината е, че няма "връзка между незаконно придобитото имущество и ответниците", т.е. съпрузите. 

Заради производството по конфискация през 2012 г. по искане на КПКОНПИ са наложени обезпечителни мерки върху няколко имота на семейството - лозе в Евксиноград, в което има сграда и гараж, два апартамента в центъра на Варна, поземлен имот с двуетажна сграда в с. Млада гвардия. През 2014 г. е наложена възбрана и върху казана им за ракия в същото село. Запорирани са сметките и автомобила им. Обезпечителните мерки са вдигнати едва през май 2017 г.

Заради производството по конфискация съпрузите не успели да изпълнят предварителен договор за продажба, по силата на който щели да прехвърлят лозето и един от апартаментите за общо 250 хил. лв. Наложило се да платят неустойки.

 

Още

ЕК ще облекчи конфискацията на незаконното руско имущество

14.05.2022

1734
Съдия осъди прокуратурата да му плати 300 000 лв. обезщетение

22.11.2021

17022
Борел предлага ЕС да конфискува руски активи в подкрепа на Украйна

09.05.2022

Обновена

1226