Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ е осъдена да каже дали е глобила Слави Трифонов

"Сега" спечели дело за достъп до информация срещу антикорупционната комисия

Илияна Кирилова
Слави Трифонов

Антикорупционната комисия КПКОНПИ няма право да крие дали е проверила и глобила лидера на ИТН Слави Трифонов заради неподадените от него имуществени декларации. Това са изводите от делото по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), което "Сега" води и спечели срещу комисията с помощта на адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".

Решението на съдия Диляна Николова от Административния съд в София е окончателно и КПКОНПИ има 14 дни, за да го изпълни.

"Сега" потърси информацията за Слави Трифонов от КПКОНПИ миналата есен - колко пъти той не е изпълнил законовото си задължение да декларира имуществото си, проверен ли е от КПКОНПИ, глобен ли, каква му е глобата и дали е събрана. А също и дали комисията потвърждава твърденията на Трифонов, че той е бил проверен и не са открити проблеми. Членът на КПКОНПИ Пламен Йоцов прати до "Сега" отговор с общи приказки за защитата на личните данни и как, ако даде информация, това би попречило при хипотетични бъдещи проверки.

Трифонов е задължен да подава имуществена декларация пред КПКОНПИ, откакто беше обявен от ЦИК за депутат, избран в 45-ото Народно събрание през април 2021 г. Освен това Трифонов трябва да подава и като лидер на ИТН, тъй като партията му получава държавна субсидия. Тя се полага за над 1% гласове на парламентарните избори, т.е. макар и ИТН да остана извън Народното събрание на последните избори, задължението на Трифонов не е отпаднало. Той обаче системно отказваше да се съобрази със закона с мотив, че няма да прави сеир. Едва в началото на тази година обяви, че е размислил, защото законът важал за всички. Декларация обаче още не е подал, вероятно ще го стори през май, когато е кампанията за деклариране на имущество за м.г.

Административният съд сега приема, че информацията за действията на КПКОНПИ във връзка със Слави Трифонов е обществена и за предоставянето й надделява общественият интерес, тъй като тя ще повиши прозрачността и отчетността на комисията. Съдът напомня на комисията, че търсената от "Сега" информация не попада по никакъв начин под защитата на закона. 


КОМЕНТАР

Съдът е категоричен по въпроса, че липсва основание КПКОНПИ да отказва информацията, коментира адвокат Александър Кашъмов. Той обясни, че в съдебното решение изрично се подчертава, че имуществени декларации са публични, а имената на неподалите се публикуват в регистъра на комисията. Трифонов дължи прозрачност на 2 основания - като народен представител и като председател на партия, получаваща държавна субсидия, т.е. публични средства. Това ни напомня една от големите цели на Закона за достъп до обществена информация - гражданите да знаят как се изразходват публични средства, посочи Кашъмов. Трифонов е публична фигура, която не е изпълнила законовото си задължение. Жалко е, че 23 години след приемането на ЗДОИ и високите му изисквания в полза на гражданите, сме изправени пред подобни казуси като отказа на комисията да предостави информацията, заключи той.

 

Още по темата