Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: Започваме нов политически мини преход

Трябва да рестартираме институциите на парламентарната република, счита съпредседателят на ДБ

04 Юни 2023
Илияна Димитрова

България е изправена пред нов политически мини преход. Всички институции на парламентарната република в момента са в криза – законодателната, изпълнителната, съдебната власт. В криза са службите, регулаторите. Задачата на този парламент е да рестартира тези елементи на парламентарната република. 

Това заяви в интервю за „Дойче веле“ съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Иванов не счита за проблем водените разговори с ДПС по тези теми, защото вярва, че за подобни промени е необходима широка и устойчива във времето подкрепа. 

„Кризата на парламентарната република започна заради високите нива на корупция, които предизвикаха големи публични сътресения. Тя се изрази в политическо разделение и блокаж и така доведе до президентски управления по един всъщност непредвиден в Конституцията модел“, коментира Иванов. За да се излезе от кризата, според Иванов следва да се отстранят дефицитите в политическия модел на парламентарно управление.  

На конституционно ниво следва да бъде преструктуриран ВСС, а фигурата на главния прокурор да бъде изцяло премахната или максимално лишена от йерархични зависимости, коментира Иванов. Според него промяна на Конституцията се налага и по други две причини – въвеждане на пряката конституционна жалба и преосмисляне на модела на служебни управления, така че да не е възможен квази президентски режим. 

Трябва да бъде направена конституционната реформа като върхова изява, а заедно с това да се проведе поредица от други реформи, свързани както със статута на службите, така и с партийното финансиране. Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, антикорупционното законодателство, да се преразгледа и допълни статутът на регулаторите, така че да гарантираме висок интегритет и професионализъм на екипите, коментира Иванов. 
На практика става дума за предоговаряне на ключови параметри от обществения договор и за целта наистина трябва да седнем на една маса с максимално широко представени слоеве от българското общество през партиите, представени в парламента.
То не е просто аритметичен проблем на събиране на гласове, без които това не може да се случи. Не, става дума за устойчивостта на това наше усилие. В този разговор според Иванов следва да бъдат включени всички парламентарно представени партии без „Възраждане“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата