Quantcast
Христо Грозев: ГРУ публикува в български медии срещу €150 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Христо Грозев: ГРУ публикува в български медии срещу €150

Издирваният от Русия журналист се обозначи от Лос Анджелис и заяви: "Има страни, в които не е страшно да бъдеш"
3 749
 БГНЕС

Между 300 и 600 лв. струват платените публикации на руските специални служби в българските медии. Те минават през журналистическа мрежа, координирана от македонски кореспондент у нас.

Това заяви обявеният за издирване от Москва български разследващ журналист от "Белингкат" Христо Грозев. Преди дни той намекна за схемата и при онлайн изслушването си пред парламентарната комисия за контрол над спецслужбите.

"През хибридни актьори е възможно да се постигне влияние в медиите срещу заплащане. И за съжаление това заплащане е в копейки, ако мога така да се изразя. Става въпрос за публикации, които струват 150 евро. Дадена статия, написана от ГРУ, от Русия, която бива публикувана в български медии срещу 150 евро. Незначителни суми водят до значително влияние върху общественото съзнание в България, което не бива да се случва. Дарко Тодоровски е този македонски журналист, ако не ме лъже паметта. Той не е журналист реално, а дописник, който получава задачи от Русия и чрез своя мрежа в България успява да публикува тези статии срещу заплащане. То варира от 150 до 300 евро, тоест най-скъпото е 600 лв.", каза Грозев пред Нова телевизия.

В България виждам по-голяма концентрация на конкретни агенти на руските служби. Това обясни журналистът от "Белингкат" Христо Грозев. Той беше изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите по искане на "Демократична България". Поводът за изслушването му, което се проведе онлайн, е

В онлайн интервюто Грозев разкри, че вече е в САЩ.

"В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филма "Навални", който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за "Оскар" до дни. Има страни, в които не е проблем да кажеш, че си. Например Америка. Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само - например и от Беларус”, сподели Грозев.

Той добави, че докато е бил в Австрия, е получавал охрана от държавата.

"В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко", коментира журналистът, визирайки "Възраждане".

Все пак той потвърди, че е получил защита от България:

"Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия. Засега няма никакъв. Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната."

Грозев каза още, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти. Но повтори, че такива изобилстват в обществения живот:

"В политически сили, които са извънпарламентарни - със сигурност има, в българския икономически елит също са много. Има много просто присъстващи на територията на България руски граждани, които са получили да речем заради инвестиция право да живеят в страната, които са в тясна връзка с техните специални служби. Говорим за много, може би хиляди, може би дори повече от хиляди хора. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това. Ние каквото можем, ще им помогнем с нашите разследвания."

Ключови думи:

Христо Грозев

Още

МВР всеки ден прави справка в Интерпол за Христо Грозев

19.01.2023

1752
Христо Грозев: Има риск от руски диверсии в България

17.01.2023

705
Парламентът може да препита Гешев за руските шпиони у нас

06.01.2023

1146