Медия без
политическа реклама

Хотелиери вече пращат украински жени и деца в държавните бази

Местата в подготвените станции се изчерпват бързо, други са готови само на хартия

14 Май 2022
БГНЕС

Хотелиери вече започнаха сами да преместват украински бежанци в държавните ведомствени бази по Черноморието още преди крайния срок, в който чужденците трябва да освободят частните хотели - 31 май, съобщава Би Ти Ви. Местата обаче се изчерпват бързо. Една от базите е на държавното предприятие "Ученически отдих и спорт" към Министерството на образованието. Затворена от две години заради пандемията, буквално за дни тя беше пригодена за ползване и в нея вече има настанени 170 бежанци от Украйна. Още около 60 има в съседна станция. По информация на Би Ти Ви в района няма други готови държавни бази.

И бежанците, и хотелиерите остават в неведение за плана на държавата за разселване след 31 май. От вчера базата в Равда е пълна с жени и деца. Люда е успяла да е избяга с малкия си син, но родителите и мъжът й остават в Ирпен. "На първия етаж живеят хора с много деца от Ирпен, от Буча, разказват ужасни неща, там е много страшно. Търсим варианти, може би хотели, които са били затворени. Там има още един корпус, който ни предоставиха. Той е стоял затворен, малко го пооправихме и хората са щастливи", казва Наталия Ямполска – координатор.

Местата се запълват бързо. "Базата се зае точно за няколко часа, за един ден за четири-пет часа и двете бази бяха пълни… Други не зная в района", обясни Елена Андонова – хотелиер.

"Може да пише, че има и 100 000 места, но те не стават и 10 000 за настаняване… Къде от автобуса после на влак, къде ще ги местят тези хора? Те тъкмо са се социализирали, започнали са курсове по български. Бременните жени, които са си намерили лекари, които са вече пред раждане - кой ще ги обслужи, тях къде ще ги настанят ? Какво ще се случва с тези деца?", каза Деси Николчева – хотелиер. Част от хотелиерите са се обединили в сдружение и настояват програмата да продължи, защото основно при тях през лятото са отсядали руснаци, които сега няма да дойдат, и хотелите ще останат празни.

Собствениците на места за настаняване настояват за среща на място с представители на координационния щаб.

 

Мярката за настаняване на украинци в хотелите няма да продължи след края на май. Приоритет вече е интеграцията на бягащите от войната в приемащото общество. Това потвърди шефът на агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг за ситуацията с бежанците у нас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата