Медия без
политическа реклама

Гражданският отпор срещу новия завод на Вълка се разрасна

23 Февр. 2022
Подписката срещу завода за боклук набира скорост.
FB/За Павликени
Подписката срещу завода за боклук набира скорост.

Гражданският отпор срещу проекта за завод за горене на боклук в павликенското село Върбовка се разрасна. Той вече обхваща други общини, а и не цели да бъдат спрени отделни процедури, както досега  - а просто проектът да не се реализира. Инвестиционното намерение е на дружеството "Петрургия", което е собственост на Румен Гайтански - Вълка. Целият проект е за завод за каменна вата, който обаче ще ползва като енергоизточник огромна инсталация за боклук.

Досега гражданските усилия бяха насочени към връщане на Доклада по ОВОС. Това се случи, документът се доработва. Но това не значи цялостно спиране на проекта. Затова бе сформиран инициативен комитет от 60 души от региона, който цели заводът да не бъде изграждан въобще. Местната гражданска инициатива събира подписи на 19 места в Павликени, осъществява и широки срещи с обществеността. Вчера бе проведен разговор с хора от община Левски, сухиндолци също са наясно с проблема, предстои кампанията да обхване и други населени места.

А ето и част от възраженията на хората срещу проекта, публикувани във фейсбук профила на групата "За Павликени": "Данните от експлоатацията на подобни инсталации показват, че освен отделеното във въздуха огромно количество разнообразни вещества, директно отровни, причиняващи ракови заболявания, и/или увреждащи плода преди раждането, процесът на горене отделя 15 до 20% негорим остатък. В случая с Върбовка говорим за около 200 тона отровна шлака и пепел. Всеки ден 10 камиона с проблемно съдържание ще трябва да бъдат обработени по някакъв начин".

Още по темата: 

Хората в Павликени засега побеждават Румен Гайтански - Вълка, който чрез дружеството си "Петрургия" се стреми да изгради там завод за каменна вата, който ще ползва като енергоизточник мощна инсталация за горене на отпадъци.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата