Медия без
политическа реклама

ГЕРБ напусна гласуването на здравния бюджет в комисия

Депутатите на Борисов хем не искат да участват в заседанието, хем Дариткова постоянно се меси в него

10 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Председателят на комисията Любомир Каримански

И днешният напрегнат парламентарен ден започна с панаири от ГЕРБ. Депутатите на Бойко Борисов в бюджетната комисия първо обявиха, че напускат заседанието за актуализацията на здравния бюджет и ще вземат отношение по закона в пленарна зала. Това изявление беше направено от Кирил Ананиев, който каза, че го правят "от уважение към председателя". След като работата на комисията започна обаче, Даниела Дариткова, която не е член на комисията, все пак взе думата и отново започна да поставя процедурни въпроси и да поучава колегите си.

Проблемите в здравния бюджет са същите, които имаше и в този на държавното обществено осигуряване - ГЕРБ, ДПС и БСП напук гласуват взаимно изключващи се текстове, за които няма осигурени приходи. Това наложи вчера обсъждането на бюджета на НЗОК да се отложи в пленарна зала, за да се събере бюджетната комисия и да изчисти сътворените от ГЕРБ и ДПС недоразумения.

Въпреки Дариткова текстовете все пак бяха подготвени в приемлив вид и предстои тяхното окончателно приемане в пленарна зала. Заседанието е от 14 ч.

 

Какво се случи по-рано

Във вече неразрушим съюз ГЕРБ и ДПС използват същите похвати да саботират здравния бюджет, които използваха три дни с пенсиите. Така и в този закон се стигна до приемане напук на взаимно изключващи се текстове, с които сега си блъскат главите депутатите от другите партии. Това гласуване на опасни противоречия без бюджет не само саботира актуализацията на трите основни бюджетни закона, но бави и приемането на три ключови съдебни закона в услуга на главния прокурор Иван Гешев - за прехвърлянето на контрола върху бюрото за защита на свидетели от главния прокурор към министерството на правосъдието, за закриването на специализираните съдилища и прокуратура и за ограничаване на кръга от хора, които охранява НСО.

Безобразното поведение на партиите на статуквото най-сетне обедини партиите на промяната, които снощи дадоха общо изявление. В момента ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи, за които нямаме пари, обясни снощи Тошко Йорданов (ИТН). "Разтакават бюджета, за да провалят законите, с които започва съдебната реформа", допълни Мая Манолова (ИБГНИ). "Бюджетната процедура се използва да бъде взет за заложник парламентът, за да не се позволи обсъждане към промените в закона за съдебната власт", каза и Христо Иванов (ДБ).В последните дни ГЕРБ и ДПС правят всичко възможно да пречат на гласуването на бюджетните закони, за да не остане време за приемане на три ключови закона - Очаквайте подробности

Още по темата