Медия без
политическа реклама

Екоинспекцията в Перник съветва да се носят маски

Другите препоръки към жителите са да не стоят дълго навън и да не проветряват жилищата си

16 Яну. 2020Обновена
БГНЕС

Заради завишените нива на серен диоксид във въздуха на Перник, от местната екоинспекция призовават жителите да слагат маски и да прекарват навън възможно най-малко време, съобщи bTV.

Целият град е потънал в мъгла, а какво е състоянието на въздуха по обяд не се знаеше заради повреда в измервателната станция. Сутринта обаче отново бяха отчетени стойности над допустимите. Данните показват почти двойно отклонение от нормата от 350 микрограма на кубичен метър. В 01:00 ч. снощи например са били достигнати 604 микрограма за кубичен метър.

Препоръките към перничани са да не прекарват дълго време навън, както и да не отварят прозорците си за проветряване.

ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА КРИЗА

7 часа сутринта. Перник осъмна с мъгла и задушлив въздух, разказва репортер на bTV.

„Имаме вода за колко – 16-18 дни? Въздух нямаме и в момента. И това не е шега, това е екзистенциална драма, ние не можем да съществуваме“, казва Галина Гергинова, местна жителка.

ПОРЕДНО

Това се случва за втори пореден ден. Вчера регионалната екоинспекция обяви, че в центъра на града са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/куб. м/. Превишенията са регистрирани на 15.01.2020 г., от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999,13 мкг/куб.м, е регистрирана в 07.00 ч. Към обед концентрацията на серния диоксид значително се понижи и необходимостта от спазване на предпазни мерки отпадна.

Междувременно обаче местната община свика директорите на детските градини и училища, за да обсъдят мерки за защита на децата от отровите - нещо нечувано в Столична община, която често прави общински мероприятия на открито в дни със смог и към този момент нито веднъж не е отправила съвети как хората да сведат излагането си на мръсния въздух до минимум.

Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, предупреди вчера екоинспекцията в Перник. Оттам добавиха още: "При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на серен диоксид в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа".

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работата на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД, посочват от инспекцията. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

Въздухът в София също е силно замърсен, но общината не признава това. Напротив - във вторник отчете, че положението се подобрява непрекъснато. България се очертава като единствената страна в Европа без никакви мерки срещу замърсяването - дори балканските държави, които не са в ЕС, са по-напред от нас. Сърбия например днес свика спешна среща за качеството на въздуха и предприетите мерки, съобщи БГНЕС. На срещата при премиера Ана Бърнабич са повикани министрите на околната среда, здравеопазването и енергетиката, директори на Агенцията за опазване на околната среда, Републиканския хидрометеорологичен институт, представители на град Белград и МВР. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата