Quantcast

Медия без
политическа реклама

Два самолета прибраха изгонените руснаци (снимки)

"България сведе до минимум, дори до нула, възможностите за функциониране на посолството в София", заяви говорителката на руското МВнР

03 Юли 2022Обновена
БГНЕС
Един от експулсираните с фланелка с лика на Путин

Двата правителствени самолета за изгонените служители в посолството на Руската федерация отлетяха от София за Москва. Според непотвърдена информация общата бройка на пътниците, които напуснаха днес страната ни, е над 170 души.

Двата полета бяха насрочени за излитане в 15:00 и 15:30 часа. 

Сред изгонените руски дипломати, което днес отпътуваха за Москва, бе пълномощният министър на Русия в България Филип Воскресенски. Пред журналисти на Летище "София" той уточни, че днес заминават общо над 180 души. Нито един от експулсираните дипломати или служители на Русия не е работил срещу интересите на България, каза Воскресенски:

"Заминавам с благодарност към България, към българите, с които съм работил дълги години. Никой от нашите хора, които сега са експулсирани незаконно, арогантно, не е работил срещу Република България“.

"Никой не може да развали руско-българските отношения, никой", добави Возкресенски:

"Това не означава криза в отношенията между хората, между руснаци  и българи… Никой, никой не може да развали нашите отношения – нито Кирил Петков, нито други хора… От години се занимавам  с руско –българските отношения, познавам много хора", отбеляза пълномощният министър на Руската федерация в България.

"България е свела до минимум, дори до нула, възможността за функциониране на руското посолство в София", заяви говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко предупреди, че Москва е готова да постави въпроса дали да бъде запазено руското дипломатическо присъствие в България.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители. "Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

 

Русия заплаши да затвори посолството си у нас, ако изгонените руски дипломати не бъдат върнати на работа.  Това стана ясно от съобщение на външното ни министерство.

Още по темата