Медия без
политическа реклама

Държавата удостовери машините за гласуване

Всичко това стана под наблюдението на ДАНС

26 Май 2024Обновена
Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация  удостовериха машините
БГНЕС
Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация удостовериха машините

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване. Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, както и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

По-рано днес ЦИК извърши довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. По време на процедурата присъстваха и представители на партии, коалиции и неправителствени организации. Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ и се излъчи на живо в зала „Партер“ на МЕУ.

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 4F 0B E0 3E E8 44 FD CF 48 9D 56 D7 BC 7C 49 6B 1B E0 9D A7 17 D1 6C 4C 3D 95 DB BE 24 F1 D4 71.

"Ако някой иска да отмени машинното гласуване, винаги ще се намери повод." Така коментира часове по-рано пред bTV възможността да останем отново без машинен вот Иван Тодоров – член на управителния съвет на частната компания "Сиела Норма". Неговата фирма беше наета от държавата за пореден път да се грижи за осигуряването на вота с устройствата.

На местните избори м.г. машинното гласуване беше отменено с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Повод за това стана доклад на ДАНС, който твърдеше, че бившият зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов е застрашил сигурността на устройствата за изборите. Това позволи на редица политически сили, начело с ГЕРБ и ДПС, да обявят, че се готвят изборни манипулации с машините и да поискат отмяната на използването им за вота. ЦИК се съобрази с искането им. За втория тур обаче съдът позволи да се проведе машинен вот. Така остана впечатлението, че скандалът всъщност е бил политическа манипулация.

"Имаше решение да се отмени – отмениха го. Това е положението. Местните избори представляват особен интерес. Имаше настройване срещу машинното гласуване. Намира се повод. Лошото беше, че беше даден такъв повод с действия, които нямат логика", посочи Иван Тодоров тази сутрин.

Той изрази недоумение от действията на бившия зам.-министър, който е правил снимки на процеса по удостоверяване на годността на устройствата. Но според Тодоров, каквото и да е правил Стойнов, не е имало никакъв начин да повлияе на машините. По думите му, в процеса са участвали десетки хора от различни държавни ведомства и от две компании - "Сиела" и производителят на машините "Смартматик", така че няма дори теоретична възможност един човек да направи нещо нередно.

Тодоров беше оптимистичен, че този път машинно гласуване ще има. Но неколкократно повтори, че ако някой желае да няма, ще намери начин да го отмени. Той изтъкна, че устройствата и софтуерът са същите като преди, и в момента, в който приключи сертифицирането им от държавата, „Сиела“ ще се захване с подготовката им за вота.

Повредите при машините, както той твърди, се дължат предимно на проблеми, причинени от хора. "Бутат ги, слагат се на нестабилни масички, събарят ги, минава някой и откача кабела, няма ток в контакта, удрят картата много силно и повреждат устройството, а някой път, когато е нестандартна хартията, се поврежда принтерът", изреди Тодоров най-честите случаи, по негова информация. Но се похвали, че у нас имаме най-нисък дял повредени устройства в света – само около половин процент от всички машини са претърпели проблеми.

УВЕРЕНИЕ

"Технически проблеми с машините няма да има", увери министърът на електронното управление Валентин Мундров. Той даде пресконференция днес, на която обяви, че екипите на неговото ведомство са приключили с проверката на устройствата. Очакванията му са, че до края на деня ще подпише решението за удостоверяване на годността на машините, заедно с ръководителите на другите две институции, ангажирани с проверката - Института по метрология и Института по стандартизация.

Представители на политическите сили имаха правото да присъстват по време на процедурата. Мундров обаче уточни пред медиите, че политическият интерес е бил слаб. Но не се ангажира с мнение защо е  било така.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата