Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дълги опашки за пари за саниране се извиха в Сливен

Граждани чакат денонощно за получаване на общинска помощ за енергийно обследване

24 Яну. 2023
стопкадър
Сдруженията се редяха от сутринта пред административния център по направен импровизиран списък.

Повече от денонощие продължиха опашките пред общината в Сливен за подаване на документи за съфинансиране по програмата за саниране, предаде bTV. 

Членове на сдруженията се редят от неделя сутринта пред административния център по направен импровизиран списък, което предизвика недоволство сред чакащите. Сдруженията на собствениците от понеделник подават заявления за получаване на общинска помощ за енергийно обследване. Общата сума, отпусната за програмата е в размер от 300 000 лева. С нея ще бъде покривана половината от цената за обследване на одобрените сгради. 

"Снощи се завиваха с вълнени одеяла, столчета си изнасяха и наистина бяхме готови да си запазим реда“, коментира Мария Ненчева, чакаща на опашката. Друг гражданин на Сливен коментира, че ситуацията с чакането можеше да бъде избегната, ако беше създадена онлайн система за подаване на документите. "Ние не сме карали никой да стои тук, това е тяхно решение. Нямаше как да приемаме физически и електронно, защото щеше да има съмнения кой е първи, кой втори“, коментира Камен Костов, заместник-кмет на община Сливен.

Заради големия интерес, хората вече чакат цяло денонощие, без да е ясно дали отпуснатите средства ще стигнат за всички желаещи да се включат в програмата. По първоначални сметки от общината - тези 300 000 лв. ще стигнат за 10 - 15 блока. Община Сливен обяви, че кметът Стефан Радев ще предложи на общинския съвет увеличаване на сумата, с която се подпомагат сдруженията. "Ще направим предложение да се отпуснат още средства, освен вече гласуваните 300 000 лева. Предложената сума ще бъде поне три пъти повече от сегашната", каза кметът.

От 23 до 27 януари сдруженията на собствениците могат да подават заявления за отпускане на финансова помощ от oбщина Сливен за енергийното обследване на жилищните сгради. Финансовата подкрепа от oбщината ще е в размер на 50% от стойността на енергийното обследване, което ще бъде извършено от наетите от сдруженията фирми-изпълнители. Заявленията ще бъдат разглеждани по поредността на подаването им в администрацията на принципа за правото на първия. За да се спази поредността, няма да се допуска кандидатстване по електронен път, съобщиха още от общината.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?