Медия без
политическа реклама

Директорът на "Шейново": Няма сгрешени гривни при разменените бебета

Работи се много бързо, биологичните родители са установени, коментира д-р Румен Велев

22 Дек. 2022
БГНЕС
Д-р Румен Велев.

Няма грешка при поставянето на гривните нито на разменените бебета, нито на майките. Гривните са поставени правилно. Бебетата не са разменени при раждането, размяната е станала по-късно, при първото раздаване на бебетата. Двете майки не са забелязали. Не е установено и при изписването, гривничките не са били сравнени.

Това съобщи пред медиите директорът на АГ „Шейново“ д-р Румен Велев по повод двете разменени новородени в болницата. Велев обяви, че установените виновни лица ще бъдат дисциплинарно наказани, ще се носи и съдебна отговорност. "Готов съм да подам и оставка, ако се установи нарущаване на процедурите", каза Велев. Велев поднесе извинения на семействата, персонала на болницата и медиите. Въпреки кошмарната ситуация и явните грешки, допуснати от болницата обаче, той се опита да прехвърли отговорност и върху двете майки, като изрази съмнение и в тяхното поведение, защото не са забелязали навреме разминаването в номерата на гривните.

Защо по случая се е мълчало?

„От повече от седмица текат няколко проверки в нашата болница. В момента, в който разбрах за случая, веднага подадох сигнал в полицията и разследващите органи. Искахме да се запази мълчание с оглед запазване на лична информация и лични данни, защото най-потърпевши са двете семейства. Освен тази проверка, която тече доста бързо и вчера стана ясно, че на практика биологичните родители са изяснени и оттук насетне е въпрос на юридическа процедура двете бебенца да бъдат разменени“, разказа Велев. Паралелно в болницата са текли три проверки за изясняване на ситуацията.

Какво се е случило?

„Част от тази информация може би няма да мога да я споделя, но няма грешки в гривничките. Бебетата са с правилните гривнички. И при гривничките на майките няма грешка. На майката с гривна за бебенце А и е дадено бебенце с гривна Б. Бебетата не са разменени при раждането. Размяната е настъпила по-късно. Когато ги приемем в неонатологично отделение, ние ги поставяме в кошчета. На тези кошчета се поставя голямо картонче с името на майката и номер на бебето. Разминаването е станало тогава – при първото раздаване на бебетата. Това за мен е низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата“, разказа Велев. Гривните не са сравнени и при изписването от болница.

Съмнения за смущаващи факти

Въпреки явните свидетелства за нарушения в процедурите на болницата и кошмарната ситуация, в която се намират двете семейства, Велев намери основание да упрекне майките. „Има някои смущаващи факти, които не може да си ги обясним. Няма никакъв умисъл за размяната на децата. По време на целия престой нито една от майките не е обърнала внимание. При изписване на дечицата тези гривнички не са били сравнени. Три месеца е дълъг период – не е логично да не си погледне гривничката на бебенцето. Ообено едната майка много добре съхранява цялата документация“, усъмни се директорът на болницата. По-късно БНТ съобщи, че едната майка не е видяла веднага бебето си, защото е раждала с цезарово сечение. 

Резултати, наказания и оставки   

Минаха 8 дни от момента, в който уведомих полицията. Не е много ясно как изтече информация, имам версия, тя си е моя лична. В рамките на 7 дена е свършена много работа, със съдействие на семействата. В момента в който се установи, че служебни лица, които са нарушили протоколи, ще получат административни наказания, а се носи и съдебна отговорност. С всички служители е говорено. Повече от 30 души бяха разпитани от прокуратурата“, разказа Велев. Той обясни, че не е разговарял с майките, но болницата е заявила готовност да им оказва здравна и психологическа помощ. „Всяко семейство трябва да си получи своето бебе“, коментира Велев.

Въпроси без отговор

Дадените разяснения от ръководството на болницата хвърлят повече яснота по темата какво не се е случило, отколкото да дават отговори на въпроса какво се е случило. Не е ясно дали става въпрос за системен проблем в процедурата, по която се работи, или за неволна единична грешка. Не е ясно и как е възможно тя да бъде допусната поне на два различни етапа - при раздаване на бебетата и при изписване. На въпрос има ли други такива случаи Велев бе категоричен, че в 30-годишната му практика се случва за пръв път. Раждали в болницата обаче разказват, че и друг път са се случвали грешки при разпределянето на бебетата по стаите, които обаче се забелязват навреме. 

Още за кошмара на двете семейства : 

Две бебета са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки, при изписването им от столична АГ болница. За случая разказа "24 часа". Два месеца след раждането една от майките направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно.

 

 

 

Още по темата