Медия без
политическа реклама

Десетки колчета в Кресненското дефиле са унищожени

От поставянето им през юли 2022 г. няма нито един смъртен случай в участъка

24 Юли 2023
БНТ

Над 70 от поставените колчета на пътя през Кресненското дефиле са унищожени, съобщава БНТ.   Катастрофи с жертви в района на Кресненското дефиле не е имало след поставянето на разделителни колчета между пътните платна. Те бяха монтирани миналата година. Изпочупените физически разделители в дефилето периодично биват подменяни, но липсата им в определени участъци може да доведе до инциденти.

Само дни след поставянето на колчетата в дефилето, някои от тях бяха изпочупени. От Пътната агенция монтираха нови. Те обаче отново бяха отнесени, липсват и сега. Според инструктори това може да подлъже по-неопитни шофьори да предприемат изпреварване.

На три много тежки пътни участъка до края на септември ще бъдат сложени колчета като в Кресненското дефиле. Това съобщи правителствената информационна служба след заседание при премиера Николай Денков във връзка с пътната безопасност.

Хората, които често се движат по трасето, разказват, че пътуването вече е далеч по-спокойно и безпроблемно. Необходима е обаче и сериозна поддръжка.

Има експерти, които твърдят, че не вандалски прояви са причината за изпочупените колчета и, че по-скоро лентите за движение са тесни, а при преминаване на по-високогабаритни превозни средства колчетата биват събаряни. "Според мен са случайно счупени тези колчета, не вярвам някой да е недоволен, може би в началото имаше някаква степен недоволство от поставяне на тези колчета, но мисля, че всички видяхме че тази идея работи и е много ефективна", кавза Емил Христов, автоинструктор.

Вече два месеца в най-смъртоносната отсечка у нас - Кресненското дефиле, няма не само загинали на пътя, но няма и нито една катастрофа, предава Нова тв.

От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че подмяна на счупените колчета предстои през месец август. Следващият етап от изпълнението на мерките за безопасност в дефилето предвижда поставяне на постоянно видеонаблюдение по цялата отсечка, с цел повишаване на дисциплината на шофьорите.

Колчетата бяха поставени през юли 2022 г. по нареждане на тогавашния регионален министър Гроздан Караджов. Те бяха наредени в средата на пътното платно, които ограничиха изцяло изпреварването в 17-километровия участък. И пътят, който отне толкова много животи през годините, изведнъж стана спокоен и безавариен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата