Медия без
политическа реклама

Депутатите се наработиха за няколко минути

Нови номинации за председател на парламента очаквано липсваха и в залата нямаше какво да се прави

13 Апр. 2023Обновена
Илиана Димитрова

Второто заседание на Народното събрание продължи едва няколко минути. На практика депутатите се събраха колкото да се поздравят, да констатират, че няма какво да вършат и след това просто си тръгнаха.

Така се и очакваше, след като вчера се разбра, че скоро няма да бъде избран председател на парламента. Така се договориха вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Този компромис очевидно се споделя от останалите формации, защото тази сутрин нови кандидати не бяха представени.

Вежди Рашидов, който води заседанието като най-възрастен народен представител, попита на няколко пъти дали някой ще се кандидатира за поста. Отговор не получи и той обяви, че ще очаква отново колегите си в залата чак следващата сряда, от 10 часа. "При тази патова ситуация, не виждам какво друго да направим. Тъкмо ще имаме повече време за размисъл", констатира примирено Рашидов.

Вчера двете водещи формации се разбраха, че най-напред ще създадат контактни групи, които да определят общите за всички законодателни приоритети. Те ще работят в две тематични области - правна и финансово-бюджетна, както се разбра от коментар на герберския лидер Бойко Борисов тази сутрин. Едва след това ще се мисли за председател на Народното събрание.

Според Борисов в липсата на парламентарно ръководство няма нищо фатално, тъй като се дава време на политическите сили да потърсят пресечните точки помежду си.

След среща с Борисов тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова повтори, че няма да подкрепи кандидатурата на Росен Желязков за председател, която беше издигната от герберите. И допълни, че на този етап предложението шефът на парламента да се избира на ротационен принцип, което направиха от ПП-ДБ, изглежда противоконституционно.

ГНЯВ ОТ ДИВАНА

А Слави Трифонов, водачът на ИТН, изригна във Фейсбук, където определи случилото се като "фарс". Той самият отказа да бъде депутат и продължава да коментира отстрани - от дивана, както често го критикуват.

Шоуменът се беше ядосал на коментари, че всички депутати са виновни за настоящото положение. Във Фейсбук той похвали собствените си 11 парламентаристи, че се държали "достойно и отговорно", а останалите обидно нарече "229 неориентирани човечета". А политическият му прочит на ситуацията беше следният: "Явно се правят договорки, но не в парламента. Къде - не знам, но явно тия, дето арестуваха ония сега се опитват да се разберат, без да обидят избирателите си, но го правят тъпо, не по правилата и в крайна сметка настройват всички срещу себе си."

Ключови думи:

парламент

Още по темата