Quantcast
Цяла област е с едно болнично легло за родилки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Цяла област е с едно болнично легло за родилки

На косъм можеше да го няма и него
1 477
 Сайт на МБАЛ - Кубрат
Болницата в Кубрат неочаквано се превърна във възлова за региона.

Кризата с предоставянето на здравни услуги роди прецедент - в цялата Разградска област има едно единствено болнично легло за родилки и новородени. То е в общинската болница в Кубрат. АГ отделението там работи именно с едно такова легло. До ситуацията в областта се стигна, след като през август поради недостиг на специалисти затвори отделението в разградската МБАЛ "Св.Иван Рилски". В третата болница в региона - исперихската, отдавна на се извършват раждания.

В кубратското АГ отделение има и друг вид легла, така че жени не се връщат. Но ако проплачат две бебета по едно и също време, няма да могат да бъдат регистрирани заедно в системата. Практическата причина да не се стига до такъв абсурд е фактът, че просто бебета не се раждат често. Освен това жените от местните селища все повече предпочитат Русе и Тутракан. Разградските родилки пък се препращат най-вече в Шумен и Търговище. 

Ситуацията е съчетана с още нещо екстремно - самата кубратска болница започна да приема родилки през април. Няколко месеца преди това имаше вътрешни трусове заради смяна на болничното ръководство (напуснаха лекари). Ако положението не се бе успокоило, нямаше да е на линия и настоящото единствено легло за родилки.

Шефката на кубратската болница д-р Леман Балканджиева коментира пред "Сега", че е поискала от РЗОК увеличение на леглата. Надеждата е да станат пет. Действащият договор не го позволява, промяната евентуално ще бъде факт от следващата година.

Още по темата:

 

 

Ключови думи:

Кубрат, Разград, родилно, АГ

Още

Затвориха родилното в Разград

21.08.2022

3124
Автобус с пътници се преобърна край Русе

22.01.2022

2303
Учени и експерти опровергават Борисов за ваксините от Разград

21.03.2021

20033