Quantcast

Медия без
политическа реклама

Част от депутатите се връщат ден по-рано на работа (ГАЛЕРИЯ)

Утре народните представители ще заседават в нова пленарна зала, чийто ремонт глътна повече от 18 млн. лв.

01 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Новата пленарна зала на Народното събрание

Президентското вето върху текстове от Закона за подземните богатства ще разглеждат депутатите от Комисията по енергетика днес. В правната комисия пък влизат за обсъждане промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ.

Така част от депутатите се връщат на работа ден по-рано след едномесечната си лятна ваканция. За 2 септември е обявено първото им пленарно заседание. Те вече ще заседават в нова зала в сградата на бившия Партиен дом.

Ремонтът на залата е струвал на данъкоплатеца 18 млн. лева, като в тази цена са включени само строително-монтажните работи, без допълнителното оборудване, озвучаване, осветление, видеонаблюдението и новата система за гласуване.

За стъкления покрив са отделени почти 1 млн. лева. „Бяха направени допълнителни подобрения и промени по време на строителството, за да се ограничи пряката слънчева светлина. Направиха се допълнителни затъмнения – фолио, което се вгради между стъклопакетите. То пречи на аномалиите, които се причиняват от рязкото изгряване на слънцето, облаци и засенчване“, обясни Николай Бациев от Дирекция „Управление на собствеността“, цитиран от БГНЕС.

Новата система за гласуване все още не е доставена, а за да стартира работа законодателният орган, в залата е пренесената системата от старата сграда. „В момента има поръчка, разглежда се от комисия, която е назначена по надлежния ред. В момента, в който имаме избран изпълнител, ще разберете“, уточни Бациев. В нея ще има опция и за изказване от място, но на този етап такива ще се правят само от трибуната. Срокът на доставка е 3 месеца от момента за избиране на изпълнител. Вероятно това ще стане след Нова година.

Ръководството на парламента ще стои в Президиум със седем работни места, а от двете му страни са разположени местата на президента и вицепрезидента, както и на патриарха.

В залата има 270 работни места, разположени на 12 реда. В случай на свикване на Велико Народно събрание обаче столовете могат да се демонтират, а на тяхно място да се поберат нови 400.

В първия работен ден депутатите ги очаква и кетъринг, тъй като ремонтът на новия бюфет все още не е приключил.

Енергийната парламентарна комисия днес комисия ще гледа ветото на президента Румен Радев, който върна за ново обсъждане в Народното събрание промените в Закона за подземните богатства на 30 юли, свързани с удължения срок на концесиите за добив на подземни богатства и по-големите права на концесионерите. Според президента промените могат да доведат до неблагоприятни за държавата обстоятелства.

„Разширените права на концесионера за дейности извън очертанията на находището и за намеса в околната среда и ландшафта създават риск за живота и здравето на хората. Освен това не са представени мотиви за причините, които налагат приемането на тези изменения. Допускането на възможността срокът на концесията да бъде удължаван по искане на концесионера не е обществено оправдано и не предотвратява злоупотреба с монополно положение. Законът трябва да гарантира еднакви условия за всички, без да създава неоправдани предимства. А основната грижа трябва да бъде насочена към отговорното използване на държавното имущество, с мисъл за идните поколения”, коментира Радев в деня, в който наложи вето. 

Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, влизат за разглеждане в парламентарната правна комисия днес.

С внесения законопроект за изменение и допълнение на Изобрния кодес ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Всеки български гражданин ще може да избере лично как да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система.
Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

Още по темата